Je wasmachine laten draaien, de verwarming aan, douchen, een kopje thee zetten. Al die dingen wil je kunnen doen zonder je zorgen te maken of jouw energie wordt opgewekt met ‘bloedkolen’.

Ongeveer de helft van de Nederlandse steenkool komt uit Colombia. Enkele grote mijnen daar worden in verband gebracht met grootschalig geweld tegen burgers. Kolen die worden gewonnen door bedrijven die mensenrechten schenden worden ook wel bloedkolen genoemd. Nederlandse energiebedrijven zijn onvoldoende open over de herkomst van hun kolen. Het zou dus zomaar kunnen dat jouw elektriciteit wordt opgewekt met bloedkolen.

Om te kunnen kiezen voor eerlijke energie moet jij wel weten waar jouw elektriciteit vandaan komt!

Doe daarom mee met de actie van IKV Pax Christi en stuur nu een mail naar de Tweede Kamer.

Op welke politieke partij heb jij gestemd of met welke politieke partij heb je het meeste affiniteit? Vraag het Kamerlid van die partij of hij of zij de regering wil oproepen om Nederlandse energiebedrijven te verplichten duidelijk te zijn over de herkomst van hun kolen.

E-mailtekst:
Mijn energiebedrijf is niet transparant over mijn elektriciteit. Ik heb gehoord dat ongeveer de helft van de Nederlandse steenkool uit Colombia komt en dat mijnbouw daar nogal eens samengaat met grootschalig geweld tegen burgers. Ik wil weten of mijn energiebedrijf daar iets mee te maken heeft! Wilt u de regering namens mij oproepen om Nederlandse energiebedrijven te verplichten te
vertellen waar zij hun steenkolen inkopen? Ik heb recht op die informatie, zodat ik voor eerlijke energie kan kiezen. Ik wil weten waar mijn elektriciteit vandaan komt.

Ben je actief op Twitter? Stuur dan een tweet naar een Kamerlid. Volg @ikvpaxchristi op Twitter en retweet onze tweets aan kamerleden.

Deze actie is onderdeel van de campagne Powered by Peace van IKV Pax Christi over grondstoffen en conflict.

 

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer