Partnerbericht

Kies je Monokristallijn, Polykristallijn of Amorfe zonnepanelen?

De term zonnepanelen kent inmiddels (bijna) iedereen. Maar er is nog meer te weten over deze slimme energieopwekker. Niet alleen zijn er verschillende soorten panelen, ook hebben ze elk andere eigenschappen.

Daarbij komt ook nog het feit dat je meer nodig hebt dan zonnepanelen alleen. Het is dus iets anders dan aardappelen of aardbeienplantjes kweken.

De basis
Met zonnepanelen alleen, heb je niet genoeg om ook daadwerkelijk energie te gebruiken of terug te leveren. De energie die het opwekt, is namelijk niet zomaar te gebruiken. Zo heb om de panelen hun werk te laten doen ook nog een omvormer, consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets nodig.

De kosten van deze randapparatuur vallen ten opzichte van de zonnepanelen zelf mee, maar het is wel verstandig er rekening mee te houden. Net als met de installatie. Niet alle leveranciers keuren het goed dat je de installatie zelf doet of ‘zomaar door iemand’ laat doen. Soms eisen ze bepaalde installateurs wil de garantie van toepassing zijn. Ook belangrijk om te weten is dat de gemiddelde duur van zonnepanelen 25 jaar is en die van een omvormer maar 10 jaar. Omdat je voor de meeste toepassingen meer dan één zonnepaneel wilt schakelen, bieden bedrijven naast losse modules ook PV-systemen aan. Dit zijn complete systemen waarin alles vanaf het zonlicht tot het apparaat verzorgd wordt.

Netgekoppeld
De PV-systemen zijn er als losstaand systeem en als netgekoppelde zonnepanelen (de meest gekozen optie). Met de netgekoppelde zonnepanelen kun je de niet-verbruikte stroom terug leveren aan het elektriciteitsbedrijf.

Soorten materiaal
Zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Daar binnen kun je kiezen voor een Monokristallijn, een Polykristallijn of Amorfe panelen.

Bij de Monokristallijn bestaan de zonnecellen in feite uit één kristal met als voordeel een zeer hoog rendement en daardoor uitstekend geschikts voor kleine daken. De kosten van de panelen zijn wel wat hoger. Bij de Polykristallijn bestaan de zonnecellen uit een meerdere grove kristallen die een goed rendement geven. Een goede optie bij grotere daken omdat ze goedkoper zijn dan de Monokristallijn waardoor de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

De Amforepanelen zijn het goedkoopste maar geven ook een lager rendement. Ze bevatten geen kristallen en zijn zeer buigzaam. Meestal worden ze toegepast in de dunne-film zonnepanelen. Lees ook zonnepanelen kopen in 2021.

Burendienst
Overweeg je zonnepanelen, vraag dan je buren ook eens. Overwegen zij ook zonnepanelen dan kun je door het als één groot project uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, de kosten lager houden. Ieder voor een eigen installateur kiezen is dan nog steeds een optie. Ook kijken naar de lokale subsidie initiatieven kan lonend zijn. Net zo als het terugvragen van de btw. Dat kan namelijk als je terug levert. Je wordt dan gezien als energiebedrijf waardoor je de btw terugkrijgt op panelen en montage. Check hiervoor de voorwaarden.