Omega waterontharder

Partnerbericht

Kalkvrij water voor mens en milieu

Ons drinkwater bestaat uit kalk door de mineralen calcium en magnesium. Hard water bevat veel kalk en zacht water juist weinig. In Nederland is het water relatief hard en deze hardheid verschilt weer per regio. In deze tijd is het niet alleen belangrijk zuinig met ons water om te gaan. Het is ook zinvol water te te filteren van kalk. Waarom is dat?

Hoe hard het water uit je kraan is, ligt er dus aan waar je woont. Dit komt vooral doordat veel waterleidingbedrijven het water uit een andere bron halen. Water dat uit grondwater komt, is doorgaans harder dan dat uit rivieren. Het hardste water komt voor in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Wat zijn de voordelen van kalkvrij water?

Een waterontharder is een makkelijke manier om kalk uit het water te filteren, daarom ook wel een ontkalker genoemd. Kalkvrij water, oftewel ‘zacht’ water biedt verschillende voordelen voor mens en milieu.

1. Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Kalk kan je huishoudelijke apparaten behoorlijk aantasten. Daarom is het belangrijk dat je deze regelmatig ontkalkt om storingen en defecten te voorkomen. Dit is met een waterontharder niet meer nodig. Je witgoed, zoals waterkoker, koffie-apparaat, vaatwasser en wasmachine gaan dan ook veel langer mee. Dit geldt ook voor de Cv-ketel en je douchekop. Hoe langer je apparaten meegaan, des te duurzamer het is.

2. Minder gebruik van (agressieve) schoonmaakmiddelen

Doffe aanslag in keuken of badkamer wordt veroorzaakt door kalk in het water. Wanneer je kalkvrij water gebruikt, scheelt dit een hoop schrobwerk. Bestaande kalkaanslag verdwijnt zelfs! Ook je was komt helderder uit de machine en glaswerk streeploos uit de vaatwasser. Dit scheelt een hoop aan schoonmaakmiddelen met agressieve ingrediënten, die vervolgens weer in ons kostbare water terechtkomen. Dus beter voor het milieu. Ook je auto wassen met onthard water is een goed idee want deze droogt hierdoor streeploos op.

3. Minder gebruik van wasproducten

In wasproducten zitten stoffen die zich aan vuildeeltjes maar ook aan kalkdeeltjes binden. Wanneer er minder kalkdeeltjes in het water zitten, kan het middel beter zijn werk te doen – waarvoor het bedoeld is. Hoe zachter het water, des te minder wasmiddel je dus hoeft te gebruiken. Dit kan voor onthard water wel voor meer dan de helft aan wasmiddelen schelen! Ook heb je weinig tot geen wasverzachter nodig. De kalkdeeltjes vormen na het drogen namelijk een hard laagje op je wasgoed. Hetzelfde is van toepassing op persoonlijke wasmiddelen zoals shampoo en zeep. Je hoeft er veel minder van te gebruiken, wat bij elkaar op jaarbasis een flinke besparing oplevert!

4. Beter voor je huid

Door kalk in water wordt je huid sneller droog en voelt deze trekkerig aan. De meeste (goedkopere) verzorgingsproducten die dit oplossen, zorgen dat de natuurlijke huidbarrière uit balans raakt. Hierdoor raakt je huid op den duur alleen maar sneller geïrriteerd. Zo kom je al gauw in een cirkel van wassen en verzorgen waar alleen de cosmetica industrie beter van wordt. Kalkvrij water helpt huidirritatie en -problemen voorkomen.

Tenslotte; ook al is hard water absoluut niet slecht voor je gezondheid; veel mensen vinden het lekkerder smaken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontharder?

Denk je erover een waterontharder te kopen? Dan kun je kiezen uit verschillende aanbieders. Waar let je op? Kies ten eerste voor een betrouwbare aanbieder. Ga voor een waterontharder die werkt met een filter, niet met een magneet. Deze zijn dan wel een stuk goedkoper maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze techniek zou werken.

Om water 100% kalkvrij te maken, wordt kunsthars gebruikt waaraan kalkdeeltjes blijven kleven. Vervolgens kunnen de harsbolletjes met behulp van zout weer ‘leeg’ worden gemaakt. Sommige waterontharders zijn uitgerust met slimme software waardoor dit automatisch gaat. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar. Daarbij is het belangrijk dat er geen bacteriegroei in het water kan ontstaan.

Omega bijvoorbeeld, levert veilige en handige waterontharders. Ze doen dit inclusief plaatsing en montage tegen een all-in-prijs. Deze waterontharder is volledig onderhoudsvrij door het gebruik van duurzame materialen en een computer. Bovendien worden de verschillende modellen ontkalkers geleverd met een standaard garantie van maar liefst vijftien jaar.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.