Partnerbericht

Jonge Indonesische vakbondsleider ontvangt CNV Award

De CNV voorzitter roemde Maria Eminenta in zijn speech om haar professionaliteit en inzet. Daardoor heeft ze het op jonge leeftijd al weten te schoppen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de NIKEUBA, de Indonesische vakbondsfederatie voor de bank- en verzekeringssector. De NIKEUBA heeft 15.000 leden, meest mannen. Er zijn 13 afdelingen verspreid over heel Indonesië. De NIKEUBA is de enige federatie binnen de de SBSI met een vrouw aan het hoofd. Inmiddels is Emeninta ook vicevoorzitter van de ABCW, de Aziatische Federatie voor de Dienstensector.

Glazen plafond
Maria Emeninta begon haar carriëre bij een verzekeringsbedrijf. Aan haar vooropleiding ligt het niet. Doorgroeien naar een hogere functie zit er in dit bedrijf niet in voor vrouwen. Hogere leidinggevende functies gaan uitsluitend naar Emenintas mannelijke collega's. Emeninta gaat op zoek naar ander werk. Dat valt niet mee. Economisch gaat het slecht op dat moment.

250 shirts per dag
Maria Emeninta komt terecht in een t-shirtfabriek waar ze productiewerk gaat doen. De textielfabrieken zijn berucht vanwege de zeer slechte arbeidsomstandigheden:

  • Per dag moeten vrouwen 200 à 250 t-shirts per dag in elkaar zetten. Dus elke 2 minuten een t-shirt. Wie dit aantal niet haalt krijgt aan het eind van de dag een boete.
  • Op het toilet komen vaak aanrandingen voor.
  • Elke maand moeten vrouwen een zwangerschapstest doen. Bij zwangerschap volgt ontslag vanwege 'onvoldoende productiviteit'.

Kritiek leidt tot degradatie
Als Maria Emeninta kritiek uit richting de fabrieksleiding vanwege deze praktijken, moet ze dat bekopen met een lagere positie. De vakbond schiet haar echter te hulp. En Maria wordt lid van de SBSI… En zo begint haar vakbondscarrière.

5.000 euro
Bij de Award ontvangt Maria Emeninta een cheque van 5.000 euro. Dat bedrag mag ze zelf besteden aan een vakbondsproject in Indonesië

http://www.cnvinternationaal.nl

http://www.ksbsi.or.id/eng.php