Partnerbericht

Je woning verduurzamen: wat kost dat eigenlijk?

We zijn er steeds meer naar onderweg: een duurzamere wereld. En gelukkig maar, want het is meer dan ooit nodig. We hebben ook allemaal ons steentje bij te dragen. Dat begint bij een duurzamer leven en dus een duurzamer huis. Maar hoeveel kost dat eigenlijk: je huis verduurzamen?

Begin bij je energielabel
Als je gaat beginnen bij het verduurzamen van je huis, zorg dan dat je het energielabel van je huis ontvangt. Dan weet je ook meteen waar nog winst te behalen valt. Dit label geeft namelijk aan hoe energiezuinig je huis is. Voor huizen bestaan er zeven energielabels met de letters A t/m G. Energielabel A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig. Heeft je huis dubbel glas en zonnepanelen? Dan zal je waarschijnlijk een beter energielabel krijgen dan een huis met enkel glas.

Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht een energieadviseur in te schakelen die bij jou langskomt om het energielabel te bepalen. Een adviseur kun je vinden via Centraal register techniek. De adviseur mag zelf te prijs bepalen, maar ligt gemiddeld op 190 euro bij een eengezinswoning en 100 euro bij een appartement. Het energielabel is 10 jaar geldig

Je huis verduurzamen
Zodra je weet waar er winst te behalen valt, kun je aan de slag. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat je allemaal kunt doen om je huis te verduurzamen en wat de investering is. Hieronder een overzicht van wat je kunt doen en wat dit ongeveer kost:

Isoleren:
Een snelle en simpele manier om snel je huis te verduurzamen, is isoleren. Bijvoorbeeld je zolder of kruipruimte. Via daar kan (in de winter) nog veel kou naar binnen komen. Als je zelf een beetje handig bent, kun je zelf ook een groot deel isoleren. De kosten van isoleren verschillen per wat je wilt gaan isoleren. Bij het isoleren van je dak moet je denken aan €50 – €60 per m2 en de kruipruimte €20 – €25 per m2. Maar wil je de buitengevel isoleren? Dan betaal je iets meer, namelijk €110 per m2.

Glas:
Heeft jouw woning nog enkel glas? Dan is dit vervangen voor dubbel glas een hele mooie investering om je huis te verduurzamen. Dit verdien je ook snel weer terug door de energie die je hiermee bespaart. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €3000 en €5000 voor het vervangen van je enkel glas voor HR glas.

● Zonnepanelen:
Met zonnepanelen op je dak, kun je zelf je energie opwekken. En als je teveel energie opwekt, kun je dit vaak weer verrekenen met je energieleverancier. Het ligt aan je dak en welk type je laat installeren, maar gemiddeld kost een zonnepaneel €500 per stuk.

● Warmtepomp:
Een warmtepomp levert energie voor je woning en maakt je onafhankelijk van aardgas. Het levert dus een mooie besparing op, maar vraagt ook een aanpassing aan je huis. Ook hierbij ligt het aan het type warmtepomp, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €6000 tot €20.000. Als je een warmtepomp hebt geplaatst in je huis, zijn hier subsidies beschikbaar voor gesteld.

Stap over op groene stroom
Naast bovenstaande dingen, kun je nog een hele hoop meer doen om duurzamer om te gaan met je energieverbruik. Eén ding dat je vandaag nog kunt doen, is overstappen op groene stroom. Dit is energie afkomstig van bronnen die nooit ‘op’ raken en dus duurzaam. Denk aan zonne-energie, wind-energie of waterkracht. En dat kan vaak nog voordeliger zijn dan je huidige energiecontract. Helemaal als je een enige tijd niet bent overgestapt is energie vergelijken iets wat je zeker kan doen.