Partnerbericht

Je huis verduurzamen, hoe pak je dat aan?

Dan is het van belang om je huis te verduurzamen, of zelfs zoveel mogelijk energieneutraal te wonen. Soms is het echter lastig om wijs te worden uit alle maatregelen die je kan treffen en subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken.

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun ecologische voetafdruk op de planeet. Het zal niemand dan ook ontgaan zijn dat er een enorme groene revolutie gaande is. Elektrisch rijden wordt de norm, energie wordt steeds verantwoorder opgewekt en huisvesting wordt steeds duurzamer. Zo’n 22 procent van de Nederlanders is echt bereid om te investeren in duurzaamheid. Dat blijkt uit het onderzoek naar de energietransitie dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. Huiseigenaren zijn eerder geneigd om dit te doen dan mensen met een huurwoning.

Waar moet je beginnen?

De explosieve stijging van de energieprijzen in 2021 heeft er dan ook voor gezorgd dat huiseigenaren, nu meer dan ooit, op zoek zijn naar duurzamere huisvesting. De gemiddelde huiseigenaar heeft echter geen helder beeld van wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van een woning. Woningverduurzaming is namelijk een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Een jaren 30-woning vergt bijvoorbeeld een heel ander pakket aan maatregelen dan een jaren 50-woning. Het resultaat is dat maar weinigen de stap nemen en de energietransitie in de gebouwde omgeving niet van de grond komt.

One-stop-shop

Rense van Dijk, oprichter en CEO van Woon Duurzaam, kan hierover meepraten. “Ik was enorm gemotiveerd om onze Utrechtse gezinswoning uit 1930 te verduurzamen om de stap te kunnen zetten naar gasloos wonen”, vertelt hij.  “Maar de ervaringen die ik op mijn zoektocht meemaakte brachten vooral frustratie. We gaven het bijna op.”

Die ervaring was voor Rense de aanleiding om Woon Duurzaam op te zetten. Het bedrijf wil fungeren als een one-stop-shop-platform: het biedt een oplossing voor alle aspecten die komen kijken bij het verduurzamen van een huis. Van energieplan op maat tot hoogwaardige installatie en beheer. Woon Duurzaam neemt ook de rol van hoofdaannemer en aanspreekpunt op zich en contracteert zelfs de installateurs. Dat creëert voor leveranciers en installateurs een waardevolle toegang tot een enorme markt van huiseigenaren.

Investeren in het verduurzamen van woningen

Woon Duurzaam heeft met haar unieke one-stop-shop-aanpak al honderden woningen verduurzaamd en hoopt met haar unieke concept en expertise de komende jaren een steeds grotere rol te spelen bij de verduurzaming van Nederland. Om dit te bewerkstelligen, heeft Woon Duurzaam investeringen nodig om haar processen te automatiseren. Ook wil Woon Duurzaam investeren in een groter team en in de toename van naamsbekendheid bij de Nederlandse huiseigenaren.

Word mede-eigenaar

Daarom hebben ze een crowdfundingcampagne gestart bij Oneplanetcrowd, het crowdfundingplatform voor duurzame en maatschappelijke ondernemingen en projecten. Geïnteresseerden kunnen met deze campagne in Woon Duurzaam investeren door een lening te verstrekken. Het betreft hier een zogenaamde ‘converteerbare lening’ waarmee investeerders de kans hebben om aandeelhouder te worden in dit bedrijf met groeipotentie.

Draag jij ook je steentje bij aan de duurzame energietransitie? Meer informatie vind je hier.