Partnerbericht

Je bedrijfsvoering verduurzamen; zo doe je dat!

Je bedrijfsvoering verduurzamen klinkt moeilijker dan het is. Je kan namelijk gewoon klein beginnen. Hoe je dat doet? Hieronder zijn een aantal tips opgesteld om je op weg te helpen!

Begin klein bij de basis

Er zijn veel verschillende manieren waarop je vrij gemakkelijk je bedrijfsvoering kan verduurzamen. Ga bijvoorbeeld de verlichting langs op kantoor. Zitten daar gloeilampen tussen? Vervang ze door spaar- of LED lampen. Let daarnaast op het energieverbruik van de lampen door bijvoorbeeld lichtschakelaars te plaatsen op plekken waar niet de hele dag bedrijvigheid is. Maken jullie gebruik van een airco en/of verwarming op kantoor? Zorg dan dat je hier bewust mee omgaat. Houdt ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten in de winter en zet deze juist open in de zomer voor verkoeling. Ga er collega’s op vakantie? Zorg dan dat de apparatuur op kantoor helemaal afgesloten wordt, dus niet op standby. Deze simpele tips helpen al bij het verminderen van het energiegebruik op kantoor.

Scheiden van afval

Een goede manier om een steentje bij te dragen is door afval te scheiden en apart aan te leveren. Niet alleen voor het milieu, maar ook vanuit financieel oogpunt. Gescheiden afvalstromen blijken vaak goedkoper te zijn dan alles aan te bieden als restafval. Breng eerst in kaart welke verschillende afvalstromen er binnen de organisatie het meest voorkomen. Binnen een kantoor zijn dit vaak glas, papier en karton, inktpatronen, GFT en overig afval. Stel daarbij een nieuw afvalbeleid op. Communiceer het nieuwe beleid en de richtlijnen duidelijk naar de medewerkers, zodat iedereen ervan op de hoogte is. Zorg vervolgens dat het plan uitgevoerd wordt, er genoeg afvalbakken op kantoor aanwezig zijn en plaats de afvalbakken op centrale plekken.

OV, fiets, elektrisch rijden en thuiswerken!

Het OV is een stuk minder vervuilend dan dagelijks gebruik van een eigen auto en een fiets als vervoersmiddel is natuurlijk helemaal goed voor het milieu (en de mens). Bekijk de mogelijkheden met betrekking tot het creëren van een fietsplan op kantoor of geef bijvoorbeeld korting op OV abonnementen. Op deze manier wordt het financieel aantrekkelijk voor de werknemers om op een andere manier dan met de auto naar kantoor te komen. Nog idealer is het stimuleren van thuiswerken. Dit hoeft niet gelijk fulltime te zijn, maar een, twee of drie dagen hebben ook al direct impact op het milieu. Zijn er echt auto’s nodig binnen de organisatie? Denk dan eens aan elektrisch rijden. Er zijn vanuit de overheid ook stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden, zoals een lagere fiscale bijtelling.

Trek het door binnen de gehele organisatie

Duurzaam ondernemen kun je ook breder doortrekken door kritisch te kijken naar alle verschillende processen binnen de organisatie. Ook degene die minder voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan klanten lunches, bedrijfsuitjes en borrels. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden waarmee je als organisatie ook kunt verduurzamen. Wat dacht je van een CO2 neutrale citygame als bedrijfsuitje of een borrel of klanten lunch bij een MVO partner binnen de eigen regio. Creëer ook bewustzijn onder het personeel. Hierdoor zijn ze eerder bereid om verandering aan te brengen in hun doen en laten en de noodzaak te begrijpen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds