Partnerbericht

Je administratie duurzaam bijhouden, doe je zo!

Verduurzamen doen we tegenwoordig op alle mogelijke manieren. En onder het mom van alle beetjes helpen; hoe duurzaam is jouw administratie? Met deze tips wordt jouw ‘rompslomp‘ waarschijnlijk niet leuker, maar wél een stuk duurzamer!

Think before you ink
Vaak is het printen van administratie meer gewoonte dan noodzaak. In deze tijd van digitalisering kun je je paperassen prima online bewaren. Dit scheelt bomenkap voor papier en ook nog eens veel ruimte in je kast. Bij veel instanties zoals de gemeente, belastingdienst, verzekeringen of banken kun je ervoor kiezen post en overzichten alleen digitaal te ontvangen. Bepaald papierwerk is wel verstandig om fysiek te bewaren. Denk aan diploma’s, certificaten, medische documenten of notariële stukken zoals testamenten, samenlevingscontracten en (koop) akten.

Uitwisbare notitieboekjes of een bulletjournal
Eerlijk is eerlijk, sommige dingen zijn gewoon te leuk om echt in je hand te kunnen hebben. Want hoe lekker is het om concreet een streep door je to-do te kunnen zetten. Of je agenda nog eens te bekijken om te zien wat je allemaal hebt gedaan dat jaar. Wist je dat er tegenwoordig uitwisbare exemplaren zijn die je eindeloos kunt hergebruiken? Of kies in plaats van allerlei verschillende boekjes voor een bulletjournal. Dit is een agenda, dagboek en to-do lijst in één. Een perfecte en vooral leuke manier om al je to-do’s, doelen en belevenissen te bewaren.

Duurzame kantoorartikelen
Een belangrijk onderdeel van een duurzame(re) administratie zijn de kantoorartikelen die je gebruikt. Bewuste keuzes hierin dragen bij aan een groenere en verantwoorde werkomgeving. Dit zijn in de eerste plaats producten van hoge kwaliteit die lang mee gaan. Kijk daarbij naar keurmerken zoals Fair Trade, EU Ecolabel en FSC-papier. Kurk en bamboe zijn voorbeelden van duurzaam materiaal.

Schrijven doe je met pennen die je opnieuw kunt vullen. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan de bekende plastic balpennen. Er bestaan ook pennen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, zoals maïszetmeel. Overweeg tweedehands spullen in plaats van nieuw kopen. Of upcycle afval tot nieuwe kantoorartikelen. Zoals een oude spijkerbroek die je omtovert tot een mandje, of een lege glazen pot die je gebruikt als pennenbakje.

Een duurzame boekhouding

Ben jij eigen ondernemer of heb je bijvoorbeeld een webshop naast je baan in loondienst? Dan ben je in de meeste gevallen voor de belastingdienst verplicht om je administratie en boekhouding bij te houden. Het goede nieuws; dit mag digitaal. Automatisering van je zakelijke administratie scheelt niet alleen voor het milieu, ook in tijd. Daarbij geeft het meer voordelen. Je kunt je documenten makkelijker beveiligen, bewaren en terugvinden. Ook bonnetjes en facturen mag je digitaal versturen en bewaren.

Schakel je apparatuur uit in plaats van op de stand-by
Tenslotte kan de manier waarop je met apparatuur omgaat, een verschil maken in de milieu-impact van je administratie. Om tijd te besparen, kiezen veel mensen voor de stand-by modus van de computer, laptop of printer. Best logisch, maar niet milieuvriendelijk. Apparaten gebruiken op deze manier namelijk nog steeds stroom. Je bespaart op lange termijn dus energie wanneer je jezelf aanwent om apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Bovendien start moderne apparatuur tegenwoordig een stuk sneller op dan vroeger. Wanneer je ondertussen een kopje koffie haalt, kun je zodra je terug bent gelijk aan de slag!

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.