Is Darfur op 1 januari 2009 veilig genoeg om te beginnen met het herstel van de regio? Dat is de hamvraag van deze serious game, waarmee vredesorganisatie Euro's voor Vrede middelbare scholieren stimuleert om zich te verdiepen in de werking van een aandelenmarkt en tevens in het maatschappelijke vraagstuk rondom het vredesproces in Darfur. Spelenderwijs krijgen de jongeren inzicht in de complexiteit van wederopbouw in een conflictgebied en de vorming van de publieke opinie hierover.

 

Scholentour

Maandag start de scholentour van Markt voor Vrede 2.0. Voormalig bijzonder VN-gazant Jan Pronk trapt af met een gastles op het Stedelijk Gymnasium Leiden. Andere experts die de komende tijd zullen deelnemen aan de scholentour van Markt voor Vrede 2.0  zijn Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling; Edwin Ruigrok, oud-projectcoördinator Hoorn van Afrika van IKV Pax Christi; Jort Hemmer en Ayaan Abukar Ali, landenspecialisten Sudan van Amnesty International.

 

Vakoverstijgend

Zestien middelbare scholen doen mee met het educatieve beursspel. De deelnemende scholen staan in Panningen, Noordwijkerhout, Breda, Pijnacker, Rotterdam, Leiden, Groenlo, Leeuwarden, Gouda, Rozendaal, Krommenie, Almere, Katwijk aan Zee, Groningen. Klazienaveen en Amersfoort.

 

Alles draait om slim speculeren. Vier weken handelen de scholieren op www.marktvoorvrede.nl in percentages als '24 tot en met 25 procent van de deelnemers denkt dat Darfur op 1 januari 2009 veilig genoeg is om te beginnen met het herstel van de regio' of '28 tot en met 29 procent van de deelnemers denkt dat Darfur op 1 januari 2009 veilig genoeg is om te beginnen met het herstel van de regio'. Wie het nieuws over Darfur in de gaten houdt, snel handelt in de aandelen en de dagelijkse quizvraag goed beantwoordt, verdient credits. Diegene die de juiste aandelen van de slotpeiling in handen heeft, krijgt extra credits. Voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen. De hoofdprijs van het spel: een elektrische scooter van Eco-Movement.

 

Markt voor Vrede 2.0 kan door docenten economie, maatschappijleer en management & organisatie gebruikt worden als lesstof of vakoverstijgend project. Het project sluit goed aan bij praktijk onderwijs en zelfstandig leren. De markt wordt aangevuld met een kant-en-klaar lespakket, met daarin een infokrant en praktische opdrachten die zijn afgestemd op de eindtermen van de examenvakken economie, maatschappijleer, management & organisatie.

 

Publieksmarkt

Markt voor Vrede 2.0 wordt ook in mei 2008 gespeeld. Parallel aan de tweede scholierenmarkt organiseert Euro's voor Vrede een publieksmarkt. Publiek en scholieren handelen via één website, met dezelfde nieuwsberichten en aandelen. Om de competitie nog spannender te maken, kunnen de leerlingen en het publiek elkaar niet zien en houden we het overzicht van de transacties van beide groepen gescheiden.

 

Succesvolle eerste editie

Markt voor Vrede 2.0 volgt na de succesvolle eerste editie van het project dat op 8 januari 2007 werd gelanceerd. Ruim 750 enthousiaste jongeren handelden vijf weken lang in de vraag: hoeveel procent van de Nederlanders zal op 16 februari 2007 verwachten dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt? Beste handelaar Herman van der Heden won een ASN spaarrekening met een krediet van 500 euro. Beste school werd het Stedelijk Gymnasium Leiden en won de première van Breekbaar Nieuws, een multimedia voorstelling van Gijs Wanders over Afghanistan met speciale gasten waren minister Verhagen en minister Van Middelkoop.

 

Markt voor Vrede 2.0 is een initiatief van Euro's voor Vrede en wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO, Oxfam Novib, IKV Pax Christi, Stichting Vluchteling en Cordaid. Kijk ook op www.marktvoorvrede.nl.

 

www.marktvoorvrede.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer