Partnerbericht

Isolatie; voor het milieu én je energierekening

Met de stijgende energieprijzen is de verwachting van het CBS dat huishoudens dit jaar gemiddeld ruim 80 procent meer gaan betalen. Door een goede isolatie van je woning, beperk je deze stijging zoveel mogelijk.

De eerste stap naar energiebesparing is isolatie; de meest milieuvriendelijke energie is vanzelfsprekend de warmte die je niet verliest. Daarbij voelt een tochtstroom in je kamer al snel onaangenaam. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning, zijn de plaatsen waar de meeste warmte verdwijnt; het dak, de muren, vloer en ramen. Een goede isolatie van je woning is beter voor het milieu, je wooncomfort én de portemonnee. Verderop vind je 4 isolatietips waar je zelf vandaag nog mee aan de slag komt.

Hoe staat het met de isolatie in jouw woning?

Hoeveel je kunt besparen door isolatie hangt over het algemeen samen met het bouwjaar van je woning. Huizen die vóór 1975 zijn gebouwd, zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Bij huizen die na 2000 zijn gebouwd, is isolatie voor het dak, glas, de vloer en gevel over het algemeen niet nodig. Voor alle bouwjaren daartussen kunnen isolatiemaatregelen je woning extra verduurzamen.

Controleer eerst de aanwezige isolatie van je dak, vloer en gevel. Kijk daarbij naar de dikte en soort van het gebruikte isolatie materiaal. Dit wordt uitgedrukt in R-waardes; hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Goed om te weten is dat vochtig isolatiemateriaal sneller zijn waarde verliest. Let daarom ook op vochtplekken of houtrot. Ramen van enkel of dubbelglas kun je vervangen voor HR++ of triple glas.

Spouwmuurisolatie meest effectieve manier

Naast dakisolatie, vloerisolatie en isolerend glas, kun je ook de spouwmuur (laten) isoleren. We lichten deze vorm uit omdat spouwmuurisolatie de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier van isoleren is.

Isolatie van de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur geeft een besparing van maar liefst 25 tot 30 procent. De kosten zijn ongeveer 15 tot 30 euro per vierkante meter, inclusief arbeid en materiaal. Deze investering is dus snel terug verdiend. Daarbij is er een subsidie beschikbaar van € 8 per m2 voor spouwmuurinstallatie geplaatst vanaf 2022. Volgens Milieu Centraal kun je de winst van spouwmuurisolatie vergelijken met een rente van 10 procent op een spaarrekening.

4 isolatie tips die je makkelijk zelf kunt doen

1. Tocht verminderen
De verschillende kleine naden en kieren in je woning zorgen bij elkaar voor veel koude lucht in huis. Tochtsrips, rubberprofielen, schuim of kit is een makkelijke en goedkope oplossing. Vergeet ook de brievenbus niet.

Volgens Milieu Centraal scheelt het dichtmaken van naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning tot wel € 170 per jaar op de energierekening. Check regelmatig of de isolatie nog goed is en kies voor kwaliteit; goedkoop is in dit geval meestal duurkoop.

2. Leidingen isoleren

Je kunt je leidingen van warm water of CV isoleren waardoor het water dat er doorheen stroomt minder snel afkoelt. Dit levert vooral veel op wanneer je leidingen door koude ruimtes lopen. Door schuimrubberen hoesjes om je leidingen te plaatsen, is dit een eenvoudige en goedkope vorm van isolatie.

3. Radiatorfolie
Radiatorfolie is reflecterend waardoor de warmte van de verwarming teruggekaatst. Deze folie plak je achter je CV om de kou van de muren tegen te houden. Zorg daarbij ook dat er geen gordijnen voor de verwarming hangen. Hierdoor wordt de warmte onnodig tegen gehouden.

4. Isolerende raamfolie
De isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas kun je verbeteren met isolerende raamfolie. Zo verlies je minder warmte door de ramen. De folie plak je op de binnenkant van het glas of span je op het kozijn.

Vergeet de ventilatie niet

Tenslotte; frisse lucht in je woning is goed voor je gezondheid. Let hierop bij het isoleren. Ook kan door isolatie de vochthuishouding in je huis veranderen en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Een professioneel isolatiebedrijf let op voldoende natuurlijke ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem die de lucht gezond houdt, ook bij goede isolatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.