Partnerbericht

Isolatie is meer dan geld besparen

Bij isolatie denk ik aan een warm huis maar ook aan minder energiekosten. Maar er blijkt meer aan vast te zitten dan ik dacht. We geven je een snelle duik in de wereld van energie en isolatie.

Energie hebben we nodig. Wij zelf om te functioneren maar ook in huis en tegenwoordig zelfs op de weg om onze elektrische auto’s te laten rijden. Energie kun je op diverse manieren krijgen maar ook verbruiken en zelfs verspillen.

Duurzaam of besparen?
Wist je dat Nederland eigenlijk erg slechtst scoort op het produceren van duurzame energie? Dat terwijl we denken er zo veel mee bezig te zijn. Wist je ook dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar zo’n € 1.500 euro uitgeeft aan gas en stroom? En dat het meeste geld gaat naar het verwarmen van ruimtes? En dat minder gebruiken makkelijker is dan je denkt. Goed voor je portemonnee maar ook voor het totale verbruik dus.

Gemiddeld energieverbruik
Het gemiddelde verbruikt is niet zomaar vast te stellen. Het verbruik van gas en stroom hangt namelijk sterk af van het huis waarin je woont en het aantal bewoners. Geven we je een gemiddelde, dan zegt dat eigenlijk niets over jouw verbruik. Belangrijk als je wil vergelijken, is dat je dan ook een zelfde situatie vergelijkt. Woon je alleen in een klein, nieuw appartement, verbruik je uiteraard veel minder dan een gezin met 3 kinderen in een oud en vrijstaand huis. De mate van verbruik is dus afhankelijk van het aantal bewoners maar ook van je woonsituatie. Het verbruik bij een nieuwe woning is bijna altijd minder dan bij een oudere woning. Tenzij… de oudere woning geheel of gedeeltelijk geïsoleerd is.

Isolatie
Bij isolatie zijn er veel mogelijkheden. Wil je muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of vloerisolatie? En met welk materiaal ga je isoleren? Elk isolatiemateriaal heeft eigen isolatiewaarden. Daarbij is niet elk materiaal voor alles geschikt. En dan zijn er ook nog verschillen in prijs en de manier waarop het materiaal verwerkt moet worden. Zelfs de duurzaamheid of recyclebaarheid kunnen erg uiteenlopen.

PIR isolatie
Een makkelijk te verwerken materiaal met een hoge isolatiewaarde en daardoor ook erg populair is PIR isolatie. PIR wordt geleverd in platen met een zogenaamde gesloten cellenstructuur. Hierdoor kan er geen vocht in kan waardoor de platen een hoog isolatievermogen hebben. Door deze dichtheid van de cellen zijn de platen sterk en ook goed beloopbaar. Dit betekent dat ze een goed materiaal zijn voor vloeren en platte daken.

Glaswol
Een ander isolatiemateriaal is glaswol dat verkrijgbaar is op rol of in platen en ook nog in verschillende dikten en stijfheden. Glaswol is geschikt bij zowel dak-, muur-, vloer of wandisolatie en ook nog eens bij het minimaliseren van omgevingsgeluiden. Het materiaal is populair door de veelzijdigheid gecombineerd met lage verwerkingskosten en duurzaamheid. De isolatiewaarde ten opzichte van PIR platen is wel lager.

Steenwol
Een goedkopere variant is steenwol isolatie (ook wel rotswol genoemd). Dit materiaal is 100% recyclebaar en ook nog geschikt voor meerdere doeleinden, zoals dak-, muur- en vloerisolatie. Het heeft en hoge isolatiewaarde en het materiaal in onbrandbaar. Steenwol kan goed gebruikt worden voor hellende daken, zolders, plafonds, wanden en vloeren. Het nadeel is dat er bij de verwerking van steenwol irritatie op kan treden. Het is daarom aangeraden om bij het werken met dit materiaal altijd handschoenen en een stofmasker te dragen.