Partnerbericht

Is lenzen dragen slecht voor het milieu?

Lenzen zijn gemaakt van plastic en (micro)plastic is tegenwoordig een hot-topic als we het over het milieu hebben. Contactlenzen zijn maar klein, maar we gooien wel jaarlijks alleen al in Nederland duizenden kilo’s lenzen per jaar weg. En de verwachting is dat steeds meer mensen bijziend worden, dus dat steeds meer mensen lenzen nodig hebben om goed te kunnen zien. Deskundigen zeggen dat deze ontwikkeling vooral te wijten is aan het feit dat we massaal en langdurig achter schermen zitten. Heeft het dragen van lenzen een negatieve invloed op het milieu?

Afval van lenzen en verzorging
Lenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren. Perfect materiaal voor lenzen, want hierdoor zijn ze zacht, flexibel en laten ze zuurstof door. Het nadeel is dat ze (nog) niet biologisch afbreekbaar zijn. Sommige mensen verzamelen de lenzen in een bakje om ze vervolgens bij het plastic afval te gooien. Maar contactlenzen horen thuis bij het restafval. Doordat ze uit verschillende soorten plastics bestaan, zijn lenzen namelijk lastig te recyclen.

De blister waar lenzen in zitten kan doorgaans wel bij het plastic afval. Het aluminiumfolie dat erop zit mag in de grijze container en het kartonnen doosje kan bij het oud papier. Vergeet ook het recyclen van de verpakking niet bij lenzen bestellen online.

Waarom je je lenzen nooit moet wegspoelen
Wanneer je het afval van lenzen vergelijkt met ander plastic afval, dan valt het nog reuze mee. Bovendien zijn lenzen geen luxeproduct. Veel mensen zijn voor hun dagelijkse bezigheden afhankelijk van het dragen van lenzen of een bril. Het is erg verleidelijk om lenzen door het toilet of de gootsteen te spoelen. Iets waar elke lenzendrager zich vast wel eens schuldig aan heeft gemaakt. Dit is een veel groter probleem dan het afval, omdat ze zo in onze riolering terecht komen. De lenzen worden opgevangen door de waterzuiveringsinstallaties en vervolgens vallen ze langzaam uit elkaar. Zo eindigen ze in minuscule plastic deeltjes die niet gefilterd kunnen worden. En deze microplastics komen uiteindelijk in ons drinkwater en het zeeleven terecht. Oftewel, ze worden onderdeel van onze plastic soup. Maak dus zeker geen gewoonte van het wegspoelen van je lenzen!

Net iets duurzamer lenzen dragen
Om de milieu-impact zo klein mogelijk te houden, haal je je nieuwe voorraad het beste op de fiets. Combineer het gelijk met andere inkopen, wel zo praktisch. Zelf je lenzen ophalen is duurzamer dan laten bezorgen. Toch liever gebruikmaken van een pakketdienst? Kies dan voor een afhaalpunt in plaats van bezorging aan huis. Nog handiger is het natuurlijk om je lenzen thuis te laten bezorgen. Online kun je alle bekende merken contactlenzen bestellen. Wil je lenzen bestellen met cilinder, dan kun je ook gewoon bij de online opticien terecht. Koop of bestel direct een grotere voorraad, dit scheelt de nodige verpakking en CO₂-uitstoot.

Harde lenzen, maandlenzen of daglenzen?
De meest milieuvriendelijke keus zijn harde lenzen omdat ze simpelweg langer meegaan en je dus niet elke keer nieuwe nodig hebt. Alleen zijn harde lenzen niet voor iedereen geschikt en hebben ze als nadeel dat ze sneller uit je oog vallen. Bij de keus voor zachte lenzen zou je zeggen dat maandlenzen milieuvriendelijker zijn dan daglenzen. Alleen is dat nog maar de vraag, aangezien je met maandlenzen plastic flessen lenzenvloeistof gebruikt. Het zal elkaar dus uiteindelijk niet veel schelen. Het belangrijkste is dan nog altijd dat je lenzen prettig zijn om te dragen én dat je ze niet wegspoelt in de gootsteen of door de wc.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.