Partnerbericht

Investeert jouw bank of verzekeraar in foute wapenbedrijven?

28-04-2014, Utrecht | De ene bank of verzekeraar is de andere niet. Banken en verzekeraars investeren in verschillende gebieden zoals mensenrechten, duurzaamheid en dierenwelzijn. Het kan ook zijn dat een bank investeert in wapenproducenten die wapens leveren aan dictators. En mogelijk steekt een verzekeraar geld in bedrijven die controversiële wapens fabriceren, zoals kernwapens of clusterbommen. De Eerlijke Bankwijzer, de Eerlijke Verzekeringswijzer en Upact hebben daarom samen een nieuwe tool ontwikkeld: de Timeline: Controversiële wapens op www.timelinemovement.org/wapens. Deze Facebook-tool stelt mensen op de hoogte van het investeringsbeleid van hun bank of verzekeraar. Bezoekers kunnen hierop direct op actie over gaan en hun bank of verzekeraar laten weten wat zij van hun investeringsbeleid vinden.

Zelf het verschil maken
De Timeline laat jongeren het duurzaamheidsbeleid en de investeringspraktijk van hun bank of verzekeraar zien op het gebied van wapens. Daarna kunnen zij via de websites van de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer actie ondernemen. De Timeline: Controversiële wapens is onderdeel van de Timeline Movement van Upact. Jongeren kunnen deel nemen aan de "Movement" door de gekoppelde acties uit te voeren. Alle Timelines van Upact zijn via facebook te gebruiken. De Timeline: Controversiële wapens is te bezoeken via: www.timelinemovement.org/wapens

Samenwerking
De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn initiatieven van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX (voorheen IKV Pax Christi). Samen met Upact willen zij consumenten laten weten dat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op banken en verzekeraars. Zij kunnen een compliment of klacht sturen naar hun bank of verzekeraar of zelfs over stappen naar een ander.

De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer
De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn initiatieven van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX (voorheen IKV Pax Christi). De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de tien grootste bankgroepen en de Eerlijke Verzekeringswijzer de tien grootste verzekeringsgroepen op de Nederlandse markt, op tal van duurzaamheidsthema's.

Upact
Upact zet zich in voor duurzame vrede en inspireert jongeren om zelf bij te dragen aan het voorkomen en oplossen van conflicten in de wereld. Dit doet Upact via innovatieve tools zoals games en social media campagnes, uitdagende evenementen en educatieve projecten die online met offline combineren.