Partnerbericht

Internetverslaving – hoe kom je daar vanaf?

Internetten is voor velen een vast onderdeel van hun dag. Sommigen hebben het nodig voor werk, maar het speelt ook een groot onderdeel in onze ontspanning. Velen zullen internet vergelijken om sneller internet te krijgen. Zo kun je even snel een online spelletje spelen, kattenfilmpjes kijken op YouTube, social media checken of je favoriete game spelen. Hoe vaak ben jij ‘even snel’ aan het internetten? Heb je soms het gevoel dat je niet meer kunt stoppen?

Ben jij verslaafd aan internet?

Kun je niet stoppen met internetten en zit het je leven in de weg? Maak jij je ontzettend druk, wanneer er even geen internet is? Verwaarloos je jezelf om maar meer te kunnen internetten? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent. We spreken van een een verslaving aan het internet als je minimaal 16 uur per week op internet zit, wanneer je leven, waaronder werk en sociale contacten, onder je internetgebruik lijden en je chagrijnig bent als je niet online bent.

 

Waarom raken mensen verslaafd aan internet?

In de meeste gevallen ontstaat een internetverslaving ten gevolge van vluchtgedrag. Je staat onder hoge stress en wilt de problemen van de dag graag even vergeten. Je zoekt je toevlucht tot het internet. Een factor die bovendien mee kan spelen, is erfelijkheid. Sommige mensen lopen door hun genen een hogere kans om verslaafd te raken. Ook je karakter en gemoedstoestand kunnen een verslaving in de hand werken. Als jij je eenzaam en minderwaardig voelt en je snel verveelt, is de kans groter dat je een toevlucht gaat zoeken, bijvoorbeeld op het internet. Als je verslaafd bent aan gamen en gokken op internet ben je waarschijnlijk niet specifiek internetverslaafd, maar alleen aan die specifieke activiteiten.

 

Zo krijg je de controle terug

Zet voor jezelf een tijdslimiet. Wil je niet meer dan een uur internetten per dag? Zet dan de timer op een uur. Wanneer je na een uur stopt met internetten, kun je hierna het beste iets leuks gaan doen. Succesvol achter je computer vandaan stappen om vervolgens de afwas te doen, maakt je doel bereiken niet makkelijker. Een timer inzetten om je verslaving uit je leven te werken is niet voldoende. Je moet jezelf een nieuwe routine geven die je internettijd vervangt. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool om vervolgens thuis uitgebreid te koken en sluit de dag af met een boek. Je zult door het gebrek aan blauw licht in de avonduren waarschijnlijk ook beter slapen. Helpen de bovenstaande suggesties niet? Het kan zijn dat je een helpende hand nodig hebt van een deskundige. Met een verwijzing van je huisarts kun je terecht bij een therapeut.