Partnerbericht

Internationale Vrouwendag | Salariskloof blijft fors

Wereldwijd is de salariskloof tussen mannen en vrouwen nog steeds groot. De afgelopen tien jaar is er nauwelijks vooruitgang geboekt in het dichten van deze gender pay gap. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale vakbondsorganisatie ITUC dat vandaag, aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag, wordt gepresenteerd. “Opmerkelijk is dat de verschillen kleiner worden in situaties waar vakbonden actief zijn,” zegt CNV-voorzitter Jaap Smit. 

Het onderzoek ‘Frozen in Time’ laat zien dat in Azië vrouwen die onder dezelfde omstandigheden werken als mannen, gemiddeld 16 procent minder verdienen. Landen als Zambia en Azerbeidzjan spannen de kroon, daar is de gender pay gap het grootst, respectievelijk 45 en 41 procent. In Nederland is de salariskloof de afgelopen jaren minder geworden, tot iets onder de 20 procent. Dat staat gelijk aan het gemiddelde van de 43 onderzochte landen.


“Vrouwen die werken in sectoren waar vakbonden actief zijn, blijken beter beschermd te zijn tegen salarisverschillen,” zegt Jaap Smit, voorzitter van CNV Vakcentrale. “Het onderzoek toont aan dat wereldwijd in de publieke sector, waar vakbonden vaak goed georganiseerd zijn, er een smallere salariskloof bestaat, dan in bijvoorbeeld de informele sector waar de vakbonden moeilijk toegang hebben tot werknemers.”


Gelijke kansen werken beter
Deze week start CNV Internationaal de campagne ‘Gelijke Kansen Werken Beter’, waarbij de wereldwijde schending van arbeidsrechten van vrouwen centraal staat. Aanleiding is dat honderd jaar geleden in ons land voor het eerst de Internationale Vrouwendag (8 maart) werd gehouden. Voor deze gelegenheid zijn vakbondsvrouwen uit Macedonië, Guatemala, Indonesië en Togo overgekomen om ervaringen uit te wisselen over de schending van arbeidsrechten van vrouwen.


Meer:  Onderzoek Frozen in Time (PDF)