Partnerbericht

Internationale solidarteit in 16 CAO’s

In 16 CAO's
"In totaal hebben we in het afgelopen jaar CAO-afspraken over internationale solidariteit in 16 CAO's kunnen afspreken. Een prachtig stukje werk van de onderhandelaars van onze Dienstenbond, Bedrijvenbond en Publieke Zaak". Aldus Floor Nelissen, binnen CNV Internationaal eerstverantwoordelijke voor dit werkterrein. "Het betreft een totaalbedrag van € 170.750,– ".

Realisaties bij de bedrijven
We krijgen een opsomming van deze CAO's. "De CNV Dienstenbond heeft internationale solidariteitsbijdragen verwezenlijkt met de volgende bedrijven: ANWB, Pharma Bio Research, Fortis, ABN AMRO, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), FloraHolland en ING. Bij de CNV Bedrijvenbond gaat het om de volgende CAO's: NAM, Textielverzorging, Bos en Natuur, NS, Hoek Loos BV en Avery Dennison. CNV Publieke Zaak heeft een solidariteitsbijdrage bereikt bij: Reclassering, Verpleging en Verzorging en Fokus (ADL-assistentie)".

Nieuwkomers
Floor Nelissen is blij, dat onder deze bedrijven ook een flink aantal nieuwkomers zitten. "We verwachten nog twee nieuwe CAO's, waarin we resultaat boeken voor onze collega's wereldwijd: de CAO Defensie en de CAO Crematoria. Maar ook de eerste CAO-afspraak voor 2006-2007 is al gemaakt! CNV Schoonmaak is zeer tevreden over de CAO-afspraak om in totaal 40.000 euro beschikbaar te stellen voor 'goede doelen. De helft van het geld is bestemd voor vakbondsprojecten in de Derde Wereld".

Internationale vakbeweging
Al deze activiteiten in het kader van CAO-afspraken worden binnen het CNV gecoördineerd door CNV Internationaal. Gerrit Pruim, bestuursadviseur internationale zaken, zegt hierover: "We kunnen er best trots op zijn, dat CNV Internationaal nationaal en internationaal dit idee destijds heeft gelanceerd. In Nederland blijkt dit in goede aarde te vallen. Het zou mooi zijn, als de internationale vakbeweging het wereldwijd zou willen propageren. Misschien een goed idee voor 2006?"

* Alle informatie over internationale solidariteit en de vakbeweging wereldwijd