Partnerbericht

Inspiratie: de beste duurzame cadeaus

Verjaardagen, moeder-, vaderdag, pasen, de kerstdagen of valentijnsdag. De feestdagen zijn een mooi cadeau-moment, als verrassing of blijk van waardering. De commercie stimuleert dit natuurlijk graag. Maar veel mensen zijn inmiddels wel een beetje klaar met het ‘consumeerderen’. Daarbij is er steeds meer vraag naar groene en duurzame cadeaus. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder.

Producten die al snel achterin de kast of prullenbak belanden zijn niet meer van deze tijd. Wat kun je een milieu bewust persoon of minimalist geven? Of ben je alvast op zoek naar een leuk paascadeau? Wij zetten de beste duurzame cadeau ideeën voor je op rij!

Cadeau- of tegoedbon

Het lijkt misschien wat afgezaagd maar met een cadeaubon kan iemand iets uitkiezen, waarvan je zeker weet dat diegene het wil. Maak het persoonlijk door iets te geven dat past bij de ontvanger. Zoals een bon voor de bouwmarkt, biologische cosmetica of fair fashion. Je kunt ook kiezen voor een digitale variant zoals een bon van iTunes, Spotify, Netflix of beltegoed.

Een ander milieuvriendelijk en gegarandeerd origineel cadeau is een klusbon. Denk hierbij aan een tegoed voor reparatie, timmerman of hovenier. Of een abonnement, afhankelijk waar diegene van houdt. Abonnementen voor een yogales, bibliotheek, tijdschrift of maaltijdservice doen het altijd goed. Geef je een cadeau aan iemand die zich graag inzet voor het milieu of anderen? Het is dan een mooi gebaar om het bedrag te koppelen aan een goed doel.

Ervaringscadeau

Geen cadeau zo mooi als een fijne herinnering die je met elkaar kunt delen. Wat dacht je van een vegan lunch, uurtje suppen, escaperoom of een tocht op de elektrische scooter? Ook kun je iemand verwennen met een wellness ervaring, massage of cursus… de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat vind diegene leuk om te doen? Je maakt deze ervaring compleet door achteraf een fotocadeau te geven als blijvende herinnering.

Groene gadgets

Wil je toch liever iets tastbaars cadeau doen? Kies dan voor een groene gadget. Zoals slimme apparatuur om energie te besparen, een mooie energiezuinige ledlamp of duurzame drinkfles. Producten van (verantwoord) bamboe doen het ook altijd goed, zoals een koffiebeker of tandenborstel. Geef je een cadeau aan een echte organizer? Er zijn tegenwoordig milieuvriendelijk notitieboekjes die je kunt hergebruiken, erg leuk, praktisch en origineel. Let bij het kopen van groene gadgets op duurzame keurmerken als Fairtrade, Beter Leven of Green Key.v

Aftelkalender

Aftellen voor een feestdag? Iemand die op reis gaat iets geven? Koop of maak een kalender die je voor iedere dag vult met een ander cadeautje. De bekendste aftelkalender is de adventskalender. Dit is een van oorsprong Christelijke traditie waarbij 24 dagen voor kerstmis wordt afgeteld. Met een adventskalender 2022 heb je iedere dag een leuke verrassing.

Wanneer je deze zelf maakt, zijn er veel manieren waarop je dit kunt doen. Op Pinterest zijn genoeg leuke ideeën te vinden waarmee je direct aan de slag kan. Gebruik bijvoorbeeld een mooie afgevallen tak waaraan je kartonnen zakjes aan hangt. Elke dag vul je met een klein cadeautje, lekkernij of mooie spreuk.

Zelfgemaakte cadeaus – natuur(lijk)

Een zelfgemaakt cadeau laat zien dat je moeite hebt gedaan en dat wordt altijd gewaardeerd. Een wandeling in het bos geeft je volop inspiratie voor natuurlijke decoratieve cadeaus (of als versiering). Leuk als kraamcadeau is een zelf gebreid kleed of gehaakte muts. Ben je niet zo’n creabea? Wat dacht je van een pot vol complimenten of leuke quotes? Of gebruikte glazen potjes als waxinehouder waar je een mooie tekst op schrijft. Je kunt ook een lekkere vegan taart of koekjes bakken. Als je niet zo’n keukenster bent; geef een glazen pot die je vult met de ingrediënten. Een receptkaartje met leuke strik eraan en je bent klaar.

Tweede leven

Duurzame cadeaus hebben als uitgangspunt dat ze zo lang mogelijk meegaan en bestaan uit materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Ga voor een tweede leven cadeau en bezoek de kringloopwinkel. Ook leuk en persoonlijk; geef iets weg van jezelf. Er zijn ook steeds meer spullen van gerecycled materiaal te koop.

Duurzaam cadeaupapier

Tenslotte gebruik je natuurlijk geen nieuw (wegwerp) cadeaupapier voor een milieubewust persoon. Dit is ook niet nodig want er zijn zoveel mooie alternatieven! Versier bijvoorbeeld een kartonnen doos die je nog bij het oud papier hebt liggen. Of gebruik een oude landkaart, krant, tijdschrift of restanten behangpapier. Natuurlijk hoeft je cadeau niet perse met papier ingepakt worden. Dit kan ook prima met servetten, zakdoek of een lapje stof dat je nog hebt liggen. Zelfgemaakt cadeaupapier maakt je duurzame cadeau uniek en helemaal af!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.