Moeders in het Wit
Pedro Pablo Alvarez wordt onder slechte omstandigheden gevangen gehouden. Zoals alle gevangenen van de 'groep van 75', die tweeënhalf jaar geleden werden gearresteerd. Kleine cellen, slecht eten, geïsoleerd en zonder veel frisse lucht. De hygiënische omstandigheden zijn slecht en de gezondheid van de gevangenen is niet goed. Medicijnen die familieleden afgeven, worden vaak niet doorgegeven. Elisabeth laat niet na aandacht te vragen voor de situatie van haar man. Daarom is ze ook lid van de 'Damas de Blanco'. Deze groep van vrouwen van gevangenen komt elke zondag samen in een kerk in Havana. Daar bidden ze voor de gevangenen. Vervolgens houden ze een stille tocht, waarbij ze witte kleding dragen. Vandaar de naam 'Moeders in het Wit'.

Uitreiking Sacharovprijs
Eind oktober heeft het Europese parlement besloten de Sacharovprijs voor de vrijheid toe te kennen aan drie genomineerde kandidaten, waaronder de Damas de Blanco. De uitreiking vindt op 10 december in Straatsburg plaats. Via een stemming hebben de Moeders besloten, dat Laura Pollán, Berta Soler, Miriam Leiva, Loyda Valdés en Julia Núñez naar Straatsburg zullen afreizen. Mits de Cubaanse regering hen dit toestaat..

Kinderen Pedro Pablo Alvarez
Ook de kinderen van vakbondsman Pedro Pablo Alvarez, die naar de Verenigde Staten zijn uitgeweken, zetten zich in voor de vrijlating van hun vader. Dochter Susana bezocht in september het Congres van Solidarnosc in Polen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Vorige week sprak ze het Congres van de internationale vakbeweging WVA toe. Ze voerde het woord namens de onafhankelijke Cubaanse vakcentrale CUTC, waarvan haar gevangen vader Secretaris-Generaal is. Andere bestuursleden van de CUTC kregen geen toestemming van de autoriteiten om Cuba te verlaten. Ze memoreerde, hoe de repressie in Cuba de laatste tijd is toegenomen. Ze riep op om de gevangenen niet te vergeten. Een dankwoord richtte ze tot die organisaties, w.o. het CNV, die "onze strijd voor een rechtvaardige zaak zonder enige restrictie hebben omarmd".

Uitgebreide informatie over de Damas de Blanco 
* Startpagina over Cuba en Nederland

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer