Een belangrijk onderdeel van de uitkomst van de bemiddeling is dat met instemming van alle partijen, inclusief de lokale organisaties, een ombudspersoon zal worden aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen. Tijdens een bijeenkomst met lokale partijen, die op korte termijn georganiseerd zal worden, zullen nadere beslissingen worden genomen over de taakinvulling van de ombudspersoon.

 

Een 'Committee of Custodians' met daarin onder meer de heer Lubbers en de heer Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de VN heeft gewerkt, zal als klankbord voor de ombudspersoon dienen en waarborgen dat partijen zich aan het akkoord houden. De ombudspersoon streeft naar oplossingen die voor alle partijen acceptabel zijn. Bij behandeling van klachten is vertrouwelijkheid cruciaal. De ombudspersoon zal regelmatig rapporteren over de voortgang in de behandeling van klachten.

 

De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben vanaf vandaag hun campagne tegen FFI/JKPL en G-Star gestaakt en maken dat kenbaar op hun websites. Eerdere documenten blijven beschikbaar met een 'zaak gesloten' banner.

 

SKK en LIW zijn verheugd dat werknemers door het intrekken van de rechtszaken zich desgewenst weer bij een vakbond kunnen aansluiten. De lokale vakbond (GATWU) en andere betrokken lokale organisaties (Cividep, NTUI, Munnade) kunnen nu weer vrijuit spreken. Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne: "Wij zijn verheugd dat de lokale organisaties en vakbonden nu kunnen gaan samenwerken aan goede  arbeidsomstandigheden in de fabriek, volgens de Indiase wet en internationaal aanvaarde ILO normen". Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep voegt toe: 'Het intrekken van de rechtszaken is een overwinning van de vrijheid van meningsuiting en organisatie én het gezond verstand'. 

 

Op basis van de overeenkomst tussen FFI/JKPL en SKK/LIW heeft het Nederlandse kledingbedrijf G-Star besloten de inkooprelatie met FFI/JKPL te herstellen en daar opnieuw kleding te laten maken. Daarmee is de werkgelegenheid van enkele duizenden mensen gemoeid. SKK en LIW hebben er vertrouwen in dat G-Star en mogelijk andere afnemers van FFI/JKPL in goede samenwerking met de ombudspersoon en lokale organisaties invulling zullen geven aan hun ketenverantwoordelijkheid.

Website Landelijke India Werkgroep

www.indianet.nl

Website Schone Kleren Kampagne

www.schonekleren.nl

 

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer