De Amerikaanse president Barack Obama bezocht eind 2010 op zijn rondreis langs Aziatische democratieën ook India. Obama’s twee belangrijkste agendapunten: zoveel mogelijk handelscontracten afsluiten en een gemeenschappelijke buitenlandse politiek formuleren. Het eerste lukte, maar het tweede lag een stuk ingewikkelder.

Clowns die een tragedie opvoeren en films over de zoektocht naar identiteit. Het Tropentheater in Amsterdam stond vier dagen in het teken van Rajat Kapoor, een van India’s meest interessante toneel- en filmregisseurs.

De Zuid-Koreaanse regisseur Seong-Gyou Lee sloot vriendschap met de riksjatrekker Shalim en volgde hem een lange periode letterlijk op de voet. Dat resulteerde in 2006 in de documentaire My Barefoot Friend, onlangs vertoond op het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam.

Ook over India lekte Wikileaks documenten. Daarbij zijn rapporten over martelpraktijken door het leger en de politie in Kashmir het meest in het oog springend. Verder bleek dat Rahul Gandhi, door velen gezien als de premier in de dop, de dreiging van hindoe-extremisten als een groter gevaar ziet dan het gevaar dat uitgaat van islamitische militanten.

Verder de vaste rubrieken zoals de fotoreportage, India Toen en een gesprek over het dagelijks leven van een van de miljard Indiërs in One in a Billion.

India Nu kan worden besteld via 030-2321340 en via de website www.indianet.nl (onder ‘Tijdschrift India Nu’). Losse nummers kosten €3,20 exclusief porto.

Abonnee worden? Meldt u aan via het formulier op de website www.indianet.nl, onder Tijdschrift India Nu.

 

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer