Na ruim 25 jaar heeft de rechtbank in Bhopal zich eindelijk uitgesproken over de giframp van 1984, waarbij vijftienduizend mensen om het leven kwamen. Op de uitspraak werd met verbijstering en ongeloof gereageerd. Dat het uiteindelijk tot een uitspraak is gekomen geeft aan dat India is veranderd, maar het verdriet en onrecht van 25 jaar wachten geeft een wrange nasmaak.

De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in India wordt al van jongs af aan gevoed. Juist daarom is het van belang dat meisjes en jongens al op jonge leeftijd ervaren dat zij niet van verschillende planeten komen, maar heel goed samen en gelijkwaardig met elkaar kunnen optrekken.

De sociaal-economische positie van moslims in India is bijna net zo slecht als die van Dalits (‘kastelozen’) en Adivasi (‘tribalen’). Concrete maatregelen blijven uit, maar er zijn wel particuliere initiatieven die een begin maken met het aanpakken van de achterstandspositie van moslims.

Het leven van diplomaat Vikas Swarup veranderde drastisch toen zijn debuutroman Q & A werd verfilmd als Slumdog Millionaire. In zijn nieuwe roman Zes Verdachten staan de diepgewortelde corruptie en kwetsbaarheid van het recht centraal.

India Nu kan worden besteld via 030-2321340 en via de website www.indianet.nl (onder ‘Tijdschrift India Nu’). Losse nummers kosten €3,20 exclusief porto.ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer