Partnerbericht

In Nicaragua voelt geen journalist zich veilig

Precies een jaar geleden brak Nicaragua’s grootste sociale en politieke crisis sinds de burgeroorlog uit. Terwijl de regering de persvrijheid hardhandig inperkt blijft Confidencial moedig verslag doen over mensenrechtenschendingen. Free Press Unlimited hielp het medium met psychologische ondersteuning voor journalisten die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en aanvallen.

Sinds het geweld in Nicaragua losbarstte, staan journalisten in het land onder enorme druk. Miguel*, 21, is één van hen. Hij werkt voor Confidencial, één van de voornaamste onafhankelijke media in Nicaragua. Vanaf het begin van de crisis maakte hij lange dagen. Hij werkte onder constante druk, werd bedreigd op sociale media en zijn interviews waren vaak zwaar. Bijvoorbeeld met moeders die net hun zoons hadden verloren door het geweld.

“Ik werd humeurig. Soms sliep ik slecht, ook doordat ik ‘s nachts vanuit mijn huis schoten hoorde,” vertelt Miguel.

Antiregeringsprotesten

Nicaragua’s crisis brak uit op 18 april, 2018. Demonstraties tegen de regering werden gewelddadig neergeslagen door aanhangers van het presidentsechtpaar Daniel Ortega en Rosario Murillo. Politie en pro-regeringsgroepen schoten met scherp op demonstranten, waaronder veel studenten. Honderden mensen kwamen om het leven door het geweld.

De crisis heeft vergaande gevolgen voor de persvrijheid in het Midden-Amerikaanse land. Journalisten die schendingen van mensenrechten aan het licht brengen en zich kritisch uitlaten over de regering worden bedreigd, lastiggevallen, in elkaar geslagen en in sommige gevallen opgepakt. Eén journalist werd doodgeschoten terwijl hij de demonstraties filmde in Bluefields. De Stichting Violeta Barrios de Chamorro registreerde tussen april en december 2018 712 schendingen van de persvrijheid.

Als uitgever van een nieuwswebsite, twee televisie-programma’s en een wekelijks gedrukt magazine, heeft Confidencial sinds de uitbraak van de crisis uitvoerig verslag gedaan van de repressie in het land. Dat kwam het mediahuis duur te staan. In december viel een politiemacht de redactieruimte en televisieset binnen, nam harde schijven, computers en documenten in beslag en confisqueerde kort erna het pand.

Psychologische ondersteuning

Samen creëerden Free Press Unlimited en Confidencial een welzijnsprogramma voor Miguel en andere journalisten die voor het medium werken. Yogasessies en psychotherapie helpen de werknemers bij het verwerken van de traumatische gebeurtenissen die ze verslaan

Psychotherapeut Maria* behandelde de Confidencial journalisten. “De crisis heeft iedereen in Nicaragua getroffen, en met name de journalisten. De regering vervolgt hen, ineens is het verboden het werk te doen wat ze altijd hebben gedaan en wat ze willen doen. Ze voelen woede, verdriet, wanhoop, angst en onzekerheid,” zegt ze.

“Sommige journalisten die ik behandeld heb isoleerden zichzelf, anderen aten niet goed of sliepen veel te veel of juist veel te weining. Tijdens de therapiesessies konden ze praten over dingen die ze met niemand anders bespreken. Het uiten van emoties als schaamte of woede luchtte op. Ik gaf ze ook handvatten om emoties te identificeren en gezondere denkpatronen te bevorderen.”

‘De dreiging is er altijd’

Ook Miguel ging aan de slag met Maria. Hij zegt dat de sessies hem hielpen zijn emoties te kanaliseren. “Het heeft me geholpen de nieuwe situatie in het land beter te accepteren … die hulp van een professional is ontzettend belangrijk om door te kunnen gaan,” zegt hij.

Een jaar nadat de crisis uit is gebroken lijkt het ergste geweld in Nicaragua te zijn geëindigd. Maar veel mensen in het land leven nog altijd in angst. Journalisten riskeren willekeurige detentie en vervolging, gewoon omdat ze hun werk doen.

Miguel: “Geen enkele journalist in Nicaragua voelt zich nu 100 procent veilig. De dreiging is er altijd.”

* Namen zijn om veiligheidsredenen gefingeerd

Foto: Carlos Herrera/Confidencial