Het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (IMD), Radio Nederland Wereldomroep (RNW) en FreeVoice (FV) gaan samenwerken om de relatie tussen media en politiek in Latijns Amerika te verbeteren.
 

Op 4 juli j.l., tijdens een bijeenkomst op het kantoor van Radio Nederland in Hilversum, tekenenden de directeuren van de drie organisaties, Roel von Meijenfeldt (IMD), Jan Hoek (RNW) en Bart Dijkstra (FV), een samenwerkingsovereenkomst voor het project "Media, Politiek en Democratie in Centraal Amerika en de Andes Regio", dat op 31 augustus in Lima, Peru, van start gaat.

 

Volgens Álvaro Pinto Scholtbach, coördinator multilaterale programma's van het IMD en één van de initiators van het project, is aandacht voor de relatie tussen media en politiek in Latijns Amerika hoog nodig. "Een kwart eeuw na de terugkeer van de democratie,  kijkt de Latijns-Amerikaanse burger steeds kritischer naar de verrichtingen van de door hem gekozen politici en is voor goede en onpartijdige informatie daarover afhankelijk van de media". Met dit gezamenlijk initiatief zullen de drie organisaties samen met partners in de regio een jaar lang aandacht geven aan de huidige  complexe situatie van de media, de politiek en de democratie in Latijns Amerika.

 

Door de organisatie van debatten, trainingen en conferenties voor politici, academici en journalisten in de twee regio's, willen de samenwerkende Nederlandse organisaties bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van zowel de politieke communicatie als de berichtgeving over politiek in Latijns Amerika. Op de bijeenkomst in Hilversum benadrukte RNW-programmadirecteur Joop Daalmeijer in dit verband de noodzaak om "niet alleen journalisten te trainen maar ook degenen die worden geïnterviewd".

 

Het IMD, RNW en FV werken tot nu toe afzonderlijk met verschillende partijen in Latijns Amerika aan een en hetzelfde doel: het bevorderen van de democratie en de pluriformiteit in de politiek en de media. De samenwerkingsovereenkomst stelt de drie organisaties in staat hun kennis en ervaring te bundelen met actieve deelname van de hoofdrolspelers in de omgeving van de politiek partijen, de nationale en lokale journalistiek, alsook de academische wereld in de regio.

Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (IMD)
www.nimd.org

Radio Nederland Wereldomroep (RNW)
www.rnw.nl
FreeVoice (FV)
www.freevoice.nl

multi

Netherlands Institute for Multiparty Democracy

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer