De campagne Stop Kinderarbeid is verheugd dat het ILO rapport vaststelt dat er een direct verband is tussen het uitbannen van kinderarbeid en de mogelijkheid om alle kinderen volledig dagonderwijs te bieden. "Maar om de internationale VN-afspraken na te komen zodat alle kinderen in 2015 naar school kunnen, moeten ook de vele onzichtbare kindarbeiders worden meegeteld. Ook zij verdienen de kans op een betere toekomst door gewoon naar school te gaan." stelt Monique Lempers, coördinator van de internationale campagne Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats.
Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong bezoekt deze week in Marokko onderwijsprojecten en werkplaatsen: 'In Marokko gaan 1,4 miljoen kinderen niet naar school. Van 600.000 kinderen weten we dat ze werken, bijvoorbeeld als koperslagers en tapijtknopers. Van minstens 800.000 kinderen weten we eenvoudig niet wat ze doen. De definitie van kinderarbeid zou veel breder moeten zijn: alle kinderen die niet naar school gaan.'
De ILO wil zich alleen op de ergste vormen van kinderarbeid gaan richten. Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep: 'Natuurlijk vindt Stop Kinderarbeid dat tegen de ergste vormen van kinderarbeid moeten worden afgeschaft. Dat lukt je pas als je meteen alle vormen van kinderarbeid aanpakt die kinderen belemmeren bij het volgen van goed onderwijs. Het actieplan van de ILO tegen kinderarbeid biedt daarom voor veel werkende kinderen weinig hoop'.
De ILO stelt als minimum leeftijd voor werk 14 jaar. Een internationaal millenniumdoel is om in 2015 alle kinderen minstens vier jaar onderwijs te laten volgen. Veel kinderen van 10 of 11 jaar verlaten school en komen op de arbeidsmarkt terecht, waar ze volwassenen uit de markt concurreren. De ILO zou zich dus moeten inzetten voor uitbreiding van het millenniumdoel tot minstens acht jaar onderwijs.
De campagne 'Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats' is een campagne van Hivos, FNV, AOb, Landelijke India Werkgroep, Concern (Ierland), DWHH (Duitsland), IBIS (Denemarken), PIN (Tjechië) en CESVI (Italië).
Korte achtergrondinformatie is te vinden via:
http://www.indianet.nl/stopcl-globalreport.html
Kijk ook op www.schooldebestewerkplaats.nl
Het ILO rapport staat op: www.ilo.org
Indiase anti-kinderarbeid activiste Shantha Sinha over ILO rapport : www.indianet.nl/globalreportresponse.html
Meer informatie: Gerard Oonk: 030-2321340 en 06-51015260 en Monique Lempers: 06-42230802
Korte achtergrondinformatie:
http://www.indianet.nl/stopcl-globalreport.html
Het ILO rapport staat op: www.ilo.org
Indiase anti-kinderarbeid activiste
Shantha Sinha over ILO rapport :