75 tot 80 procent heeft van de wereldbevolking geen toegang tot basale sociale zekerheid. Reden voor de Internationale Arbeidsorganisatie ILO om te gaan werken aan een routekaart voor de opbouw van sociale zekerheid. Afgelopen week heeft de ILO tijdens de jaarlijkse conferentie in Genève een Aanbeveling over “social protection floors” aangenomen! Na een rumoerige en ongelukkige start van de conferentie, bewijst de ILO hiermee de kracht van mondiale sociale dialoog. Werkgevers, werknemers en regeringen van de 184 lidstaten van de ILO stemden vrijwel unaniem voor de nieuwe Aanbeveling 202.
Dit is nog maar het begin van een lange weg naar toegang tot o.a. basale gezondheidszorg en pensioenvoorzieningen voor iedereen. Toch erkennen ook opkomende economieën dat sociale zekerheid cruciaal is voor duurzame economische groei. Er zijn goede voorbeelden van landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die met succes een basisniveau van sociale zekerheid weten te bereiken. Andere landen hebben zijn op weg en hebben onderdelen gerealiseerd.
Helen Kelly, voorzitter van de werknemersgroep in het comité dat de Aanbeveling heeft uitonderhandeld, Helen Kelly, noemt het: “een fantastisch resultaat voor miljarden mensen in de wereld”.
De belangrijkste onderdelen van basale sociale zekerheid zijn volgens de Aanbeveling:
- toegang tot essentiële gezondheidszorg,
- basisinkomen dat voor kinderen van de werkende op z’n minst voeding en scholing garandeert;
- basisinkomen voor wie niet voldoende kan verdienen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid;
- basisinkomen voor ouderen zodat ze niet door hoeven te werken tot ze erbij neervallen.
Cruciaal voor minder ontwikkelde landen is dat ook informeel werkenden toegang hebben tot een basisniveau van sociale zekerheid en bescherming. Dat is op z’n zachtst gezegd niet onbelangrijk. Want in ontwikkelingslanden werkt de helft tot driekwart van de werkenden buiten de formele economie. Lees verder: Routekaart met bouwstenen