Onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat IKEA ieder jaar meer dan honderd miljoen euro aan belastingen weet te ontlopen. SOMO-onderzoeker Francis Weyzig: "Via een Nederlandse stichting en verschillende Nederlandse bedrijven wordt een aanzienlijk deel van de winst weggesluisd naar Luxemburg en de Nederlandse Antillen, waar er nauwelijks belasting over geheven wordt." Met een vermogen van €28 miljard is de stichting waarvan IKEA onderdeel uitmaakt de grootste ter wereld, groter dan de Bill en Melinda Gates Foundation.

Een andere recente studie van SOMO toont aan dat het slecht gesteld is met de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van de toeleveranciers van IKEA. Arbeiders in Bangladesh werken bijvoorbeeld vaak meer dan 72 uur per week, worden slecht betaald en mogen zich niet in een vakbond organiseren.

 

De Public Eye Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Berne Declaration and Friends of the Earth Switzerland. IKEA was voorgedragen door SOMO en Oxfam Magasins du Monde. De winnaar van de Award voor opvallend slecht gedrag in de categorie wereldwijd is het Japanse Bridgestone Corporation, vanwege de miserabele omstandigheden op rubberplantages in Liberia. Dit jaar werd er voor het eerst ook een prijs uitgereikt voor positieve prestaties. Deze werd gewonnen door de Zwitserse supermarktketen Coop, die de verkoop van biologische producten enorm heeft gestimuleerd.

 

 

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Francis Weyzig (f.weyzig@somo.nl) of Joris Oldenziel (j.oldenziel@somo.nl): tel 020 639 12 91

De informatie over belastingontwijking van IKEA is te vinden in het rapport:

"The Netherlands: A Tax Haven?" (p. 18-19) te downloaden via

http://www.somo.nl/html/paginas/pdf/netherlands_tax_haven_2006_NL.pdf

Het SOMO-onderzoek "Labour Conditions in Ikea's Supply Chain" is te downloaden via

http://www.somo.nl/html/paginas/pdf/IKEA_labour_conditions_aug_2006_NL.pdf

 

Informatie over de Public Eye Global Award en de nominaties is te vinden op:

http://www.publiceye.ch/en/p11280.html

 

SOMO is een non-profit onderzoeks- en adviesbureau dat sinds 1973 onderzoek doet naar de gevolgen van bedrijfsbeleid van Multinationale Ondernemingen (MNO's) en naar de gevolgen van de internationalisering van het bedrijfsleven voor met name ontwikkelingslanden.

 

 

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
KNSM-laan 17

1019 LA, Amsterdam

Nederland
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer