Partnerbericht

 “Ik wil met praktische oplossingen Somalië vooruit helpen”

Om radicalisering tegen te gaan en jongeren te behoeden voor een gevaarlijke vlucht naar Europa, zet Abdisalam Ali (52) zich in voor Somalië. “Als ik jongeren een toekomst kan bieden, voel ik mij voldaan.”

In 2017 is met steun van Wilde Ganzen een groot jongerencentrum gebouwd in de stad Garowe. “We willen een kenniscentrum zijn, trainingen aanbieden en jongeren leren met elkaar in discussie te gaan”, legt Abdisalam enthousiast uit. “De kinderen hier zijn slim, maar ook bescheiden. Wij helpen ze met onderwijs en leren ze hoe ze zichzelf beter kunnen presenteren.” Een mooi voorbeeld is Abdulkader Elmi. Abdisalam: “Abdulkader komt uit een arm gezin, hij begon met veel motivatie als vrijwilliger voor onze stichting te werken en gaat nu, mede dankzij trainingen die hij heeft kunnen volgen, als projectmedewerker aan de slag.”

Kansen
Abdisalam is een van die tienduizenden vluchtelingen die de afgelopen decennia vanuit Somalië naar Nederland zijn gevlucht. De toekomst in zijn geboorteland was uitzichtloos: geen centraal gezag, armoede onder de vele nomaden door langdurige droogte en onderwijs was en is maar voor weinigen toegankelijk. In 1991 kwam hij in Nederland terecht, studeerde bedrijfseconomie en vond een baan als boekhouder bij de gemeente Amsterdam. Nu voelt Abdisalam zich verantwoordelijk voor de jeugd in Somalië. “Acht van de tien jongeren wil net als ik destijds wegvluchten. Maar de grenzen van Europa zijn gesloten. Het is belangrijk dat ze in Somalië blijven en daar hun toekomst opbouwen. Ik wil ze met onze stichting hierbij helpen. Ze hebben kansen nodig, een opleiding.” In 1995 is hij een van de oprichters van stichting Kaalo Nederland. Met financiële ondersteuning van Wilde Ganzen zijn er sindsdien in Somalië waterreservoirs aangelegd, huizen gebouwd en visserijprojecten gestart. Ook is er een ziekenhuis gerenoveerd en is vorig jaar het jongerencentrum geopend.

Ontwikkeling
Het hart van Abdisalam ligt inmiddels op twee plekken. “Ik voel me ontzettend welkom in Nederland. Mijn eigen kinderen groeien hier in alle vrijheid op.” Maar ook Somalië is belangrijk voor hem. “Ik blijf me voor dit land inzetten”, vertelt hij bevlogen. Met praktische oplossingen wil hij het land vooruit helpen. “De Indische Oceaan is rijk aan vis. Maar door de hete zon is de vangst vaak al bedorven voordat die aan land wordt gebracht. Met een nieuw visserijproject willen we in 2018 in de deelstaat Puntland meer mensen leren vissen en faciliteiten voor koeling en bewerking van vis leveren.” “Somalië is niet arm”, zegt hij tot besluit. “Door de oorlog is er alleen veel te weinig kennis. Daarom is de ontwikkeling van deze jonge mensen heel belangrijk.”

"Het is belangrijk dat jongeren in Somalië blijven en daar hun toekomst opbouwen"