Partnerbericht

ICCO met Urker visser op reportage in Mali

De visser en docent uit Urk zag in Mali met eigen ogen hoe de visvangst in Kouakourou het dorp niet meer voldoende voorziet in hun dagelijkse behoeften. De stand van de rivier de Niger is tijdens de droogte laag waardoor er minder vis is. Jan sprak erover met Soumana, een visser uit het dorp. Samen gingen ze uit vissen.

 

De visser Soumana zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt om naast de visserij ook aan tuinbouw te gaan doen. Hij en zijn collegavissers hebben nu met hulp van de Malinese ontwikkelingsorganisatie GRAT een stuk land om rijst op te verbouwen. GRAT legde irrigatiekanalen en waterpompen aan en leverde omheining en zaad. GRAT zorgde tevens voor een tuinbouwproject voor de vrouwen uit het dorp. Het dorp heeft nu meer en verschillende inkomsten om het hoofd boven water te houden. ICCO ondersteunt GRAT al vele jaren.

 

Jan werd warm ontvangen in Kouakourou en kreeg een ongewoon kado. De reis heeft een onwisbare indruk op hem gemaakt.

 

Het leven van de Urker visser en de Malinese visser komen op bijzondere wijze samen. Hun belevenissen zijn te zien op zondag 27 april en zondag 4 mei op SBS 6 om 16.00 uur.

Het programma wordt herhaald op maandag 12.55 uur en dinsdag 06.25 uur op NET 5 en op woensdag om 10.25 uur op SBS 6.