Partnerbericht

Huizen Dalits zonder waarschuwing gesloopt door autoriteiten Delhi

Totale minachting

Wat voel je? Wat ga je meenemen? Waar moet je naartoe. Hoe moet je overleven?
Dat waren vragen die door het hoofd speelden van de slachtoffers van de meedogenloze en onwettige sloop door de Gemeentelijke Dienst op 28 juli 2011 van huizen van Dalits in Karol Bagh/China Market in Delhi. Dalits zijn degenen die aan onderaan de Indiase kastehierarchie staan en vroeger bekend stonden als ‘onaanraakbaren’.

De Gemeentelijke Huisvestingsdienst sloopte de huizen van 15 Dalit-gezinnen met circa 80 inwoners die al tientallen jaren in deze, heel sjieke, buurt woonden. De Dalit-bewoners hadden alle benodigde papieren: van stemkaarten en geboortecertificaten tot electriciteits- en waternota’s.
De sloop toont de totale minachting van de Gemeentedienst voor de wetten die burgers moeten beschermen en gaat in tegen een aantal uitspraken van de rechtelijke macht.

Kastevooroordelen

De inwoners waren geschokt toen de Gemeentedienst ineens met haar bulldozers kwam. Omdat ze maar 30 minuten kregen om te ontruimen zijn een groot deel van hun bezittingen verloren gegaan.
Sanjeev Kumar van de National Campaign on Dalit Human Rights, die veel met de slachtoffers heeft samengewerkt zegt: "Uit deze hele kwestie blijkt een mentaliteit van kastevooroordelen die de uitvoering van beleid diepgaand beïnvloeden, zelfs in stedelijke gebieden. De Balmiki gemeenschap, die deel uitmaakt van de Dalits, wordt als ‘vervuilend’ beschouwd voor het gebied en de mensen die hier wonen. De mensen van de dominante kasten zijn niet bereid om te accepteren van deze Dalits in hun buurt wonen. Vandaar dat ze er, met hulp van de Gemeentelijke Dienst, in geslaagd zijn om de huizen van de Dalits met de grond gelijk te maken."

Mukesh Vaidh, een chauffeur die in een van de vernielde huizen woonde, zegt: "De ambetenaren van de Gemeentelijke Dienst kwamen met circa 100 man sterk rond een uur of 10 en sloopten onze huizen met alles wat er in zat." Hij legt uit dat ze niets konden doen om het tegen te houden, omdat alles binnen een half uur kapot was. Zijn gezin kon alleen nog het keukengerei, een fornuis met een kookgascylinder en wat kleren in veiligheid brengen.

Zie ook: http://www.dalits.nl