Partnerbericht

Huiselijk geweld in Tanzania

De 15-jarige Rhobi Matiko werd gedwongen door haar alcoholische vader om met een veel oudere man te trouwen. Dat was al moeilijk genoeg. Toen haar schoonvader haar verbood om in contact te blijven met haar familie is hij kwaad naar haar ouders is gestapt. Vervolgens sneed hij haar beide oren af met een machete en verjaagde haar van zijn erf.

Rhobi ontving traumabegeleiding van de medewerkers van de organisatie Kivulini. Zij hielpen haar te scheiden van haar man en een proces aan te spannen tegen haar schoonvader (dit heeft nog geen resultaat opgeleverd). Ze gaat sinds kort ook weer naar school.

Gemeenschappen mobiliseren om huiselijk geweld te voorkomen. Dat is het doel van vrouwenrechtenorganisatie Kivulini in Tanzania. Nodig, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Tanzaniaanse vrouwen in haar leven wordt geconfronteerd met geweld. En hoewel ‘early marriages’ volgens de wet verboden zijn, komen ze in de praktijk in Tanzania nog veel te vaak voor. Hivos werkt samen met meer dan 850 partnerorganisaties wereldwijd zoals Kivulini aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. In zo’n wereld hebben vrouwen en mannen gelijke toegang tot middelen, mogelijkheden en kansen.

Kijk op de website van Hivos hoe jij vrouwen zoals Rhobi Matiko kunt steunen.