Partnerbericht

Hoeveel kost het om een energieneutraal huis te bouwen?

Je hebt het ongetwijfeld wel eens op tv gezien: een architect heeft een stuk grond gekocht om zijn eigen huis op te bouwen en legt uit hoe hij ervoor gezorgd heeft dat het gebouw geheel energieneutraal is. Hoewel we allemaal wel graag op de energiekosten willen besparen, roept zo’n programma toch al snel de volgende vraag op: hoeveel kost zoiets nou?

Energieneutraal bouwen is duurder

We kunnen je vermoeden bevestigen: energieneutraal bouwen is inderdaad heel wat duurder dan een ‘normaal’ huis op poten zetten. Je mag rekenen op een bedrag van 1700 euro per m2 voor een ecohuis. In totaal zal je daarom al snel 35.000 tot 50.000 meer kwijt zijn aan een woning die volledig duurzaam is. Natuurlijk hangt het prijskaartje af van vele factoren. Niet alleen van het aantal vierkante meters en of het gebouw al dan niet verdiepingen heeft, maar ook van de bouwmaterialen die je gebruikt en de architect die je in de arm neemt.

Waarom is het zo duur?

Waarom is een energieneutraal huis zo duur? Logischerwijs omdat je veel maatregelen zult moeten treffen om het energieneutraal te krijgen. Het huis moet niet enkel heel goed geïsoleerd worden, maar je hebt ook een warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen en een goed ventilatiesysteem nodig. Daarnaast moet een ecohuis van binnen en buiten van duurzaam materiaal gemaakt zijn om het echt energieneutraal te maken. Bovendien zal je waarschijnlijk milieuvriendelijke meubels willen aanschaffen. Een goede opstal- en inboedelverzekering regelen is aan te raden, want ‘groen’ materiaal is alles behalve gratis.

Op de lange termijn aantrekkelijk

Een huis bouwen is al duur, dus die 50.000 euro extra aan kosten is geen pretje. Natuurlijk zitten we in Nederland al vast aan het klimaatakkoord en moet een nieuwbouwhuis al aan veel regels voldoen qua duurzaamheid. Veel keus heb je dus niet, wanneer je zelf een huis wilt laten bouwen. Toch hoef je het niet als een straf te zien. Het verdient zichzelf namelijk vrij snel terug. Met een ecohuis geef je immers niets meer uit aan elektriciteit. De verwarming, de verlichting, alles werkt voor niets, dankzij de energie-opwekkers

Huis verbouwen

Nu lijkt een nieuw, energieneutraal huis bouwen je misschien wat aan de dure kant, maar wil je toch graag je ecologische voetafdruk verkleinen. Hoeveel kost het dan om je huidige woning te verduurzamen? Dit is onder andere afhankelijk van het bouwjaar, het energielabel en de grootte van je woning, maar dit zal ook al snel 35.000 tot zelfs 80.000 euro kosten. Met dat in gedachte klinkt het idee van een nieuw en volledig energieneutraal ecohuis zo slecht nog niet.