Partnerbericht

Hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van bamboe?

Bamboe is een snelgroeiend en natuurlijk hernieuwbaar boomachtig gras. Het vereist weinig onderhoud om te kweken, omdat het geen pesticiden of herbiciden nodig heeft en heel weinig water om te groeien. Er bestaan meer dan 1.200 verschillende soorten bamboe en de meeste zijn zeer flexibel, vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Bamboe kan groeien in Zuidoost-Azië, Afrika, Latijns-Amerika en in de zuidelijke regio’s van de VS. Bepaalde variëteiten kunnen ook groeien in koudere klimaten zoals het VK en Noord-Amerika.

In duurzaamheidskringen wordt bamboe vaak gezien als een ruw ingrediënt voor kleding en huishoudelijke artikelen. Maar bamboe is in sommige delen van de wereld ook een veel voorkomende voedselbron. Het zijn niet alleen panda’s die bamboe consumeren in hun dieet. Mensen eten al duizenden jaren bamboescheuten. Vaak gezien in Aziatische gerechten, bevatten bamboescheuten weinig vet en calorieën en zijn ze een goede bron van vezels en kalium.

Als je ooit naar Zuidoost-Azië bent gereisd, heb je waarschijnlijk gezien dat bamboe op grote schaal in de bouw wordt gebruikt. Bamboe wordt vaak gebruikt als steiger, rechtopstaande rekwisieten en zelfs om hutten en huizen te bouwen. Dit komt omdat bamboe supersterk is; zelfs sterker dan staal! De treksterkte van staal is 23.000 PSI, terwijl de treksterkte van bamboe 28.000 PSI is. Alleen daarom al is het een goed idee om Bamigo herensokken van bamboe te kopen!

Een van de grootste milieuvoordelen van bamboe is het vermogen om koolstofdioxide te absorberen en zuurstof te produceren. In vergelijking met een gelijkwaardige boommassa produceert bamboe 35% meer zuurstof en uit onderzoek is gebleken dat bamboe maar liefst 12 ton koolstofdioxide per hectare per jaar kan opnemen. Dat is veel koolstofvastlegging! Bamboe groeit ook waanzinnig snel, soms met een snelheid van 90 cm per dag, afhankelijk van de variëteit. Het duurt slechts 1 tot 5 jaar om tot volle wasdom te komen, ook weer afhankelijk van de variëteit. Dit is aanzienlijk sneller dan de snelst groeiende bomen.

Wanneer geoogste bamboe terug groeit vanuit het eigen wortelsysteem, hoeft het niet opnieuw geplant te worden. Dit is niet alleen geweldig vanuit een natuurlijk hernieuwbaar perspectief, maar dit betekent ook dat de bodem en wortels niet worden verstoord, wat goed is voor de gezondheid van de bodem. Hoewel de bamboeplant slechts ondiepe wortels heeft, ontwikkelen ze zich om ondergronds een vezelachtig netwerk te creëren dat helpt om de grond bij elkaar te houden. Door de wortels en de bodem tussen de oogsten niet te verstoren, blijven de bodem en de micro-omgeving onder het oppervlak zich ontwikkelen en verbeteren.

Ondanks al deze voordelen is er een belangrijk nadeel aan de productie van bamboe. Dit grootste probleem met bamboe is de manier waarop het doorgaans wordt gekweekt. Door de toenemende populariteit worden grote stukken land gekapt om te worden beplant met bamboe. Dit kan leiden tot het verdringen van dieren in het wild en een afname van de biodiversiteit van bestaande ecosystemen. Wanneer bamboe als gewas wordt aangeplant, wordt dat ook vaak als monocultuur gedaan. Dit betekent dat alleen bamboe wordt geplant en alle andere soorten worden verwijderd. Monoculturen creëren problemen voor schimmels, bacteriën, insecten en andere kleinere dieren die afhankelijk zijn van een divers ecosysteem voor voeding en leefgebied.