Partnerbericht

Hoe vraag je om loonsverhoging in 2023?

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om een loonsverhoging te vragen. Maar het hoeft niet zo te zijn. Een succesvol verzoek om salarisverhoging vereist voorbereiding – hier lees je hoe je je kunt voorbereiden op dit gesprek.

Onderzoek vergelijkbare salarissen

Onderzoek vervolgens het salaris dat volgens je je prestaties en resultaten waard zijn door recente salarisgidsen in Nederland te bekijken. Hiermee kun je je verzoek onderbouwen met bewijs uit de huidige markt en aantonen dat het salaris dat je vraagt in lijn is met je marktwaarde. Er zijn ook snelle en gemakkelijke tools die je inzicht geven in typische salarissen en je potentiële verdiensten op basis van je functietitel en locatie.

Bereid je bewijsmateriaal voor

Om je verzoek om salarisverhoging succesvol te laten zijn, moet je vooral aan je baas laten zien waarom je de verhoging verdient. Het is niet genoeg om te praten over de stijgende kosten van levensonderhoud. In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat je specifiek en kwantificeerbaar bewijs hebt om aan je baas te presenteren wanneer je om salarisverhoging vraagt. Begin met jezelf af te vragen wat je hebt bereikt sinds je laatste loonsverhoging dat vandaag een verhoging rechtvaardigt? Maak een lijst van je recente prestaties die je doelstellingen overtreffen en benoem ze in je cv.

Wees bereid om te onderhandelen

Je baas wil misschien onderhandelen over de waarde van je salarisverhoging, dus wees bereid om te praten over het salaris dat volgens jou je resultaten waard zijn. Onthoud tijdens deze discussie je redenen om in de eerste plaats om een loonsverhoging te vragen. Overweeg ook hoeveel je bereid bent om compromissen te sluiten – het kan helpen om een salarisbereik in gedachten te houden in plaats van een enkelvoudig bedrag, met een boven- en een onderbedrag waarvan je denkt dat het redelijk is.

Organiseer een vergadering

Als je er klaar voor bent, vraag je je manager om een gesprek om je salaris te herzien. Het is belangrijk om deze vergadering niet op je baas af te schuiven. Maak in plaats daarvan een afspraak met je manager en vermeld dat het doel van je vergaderverzoek is om je zaak voor te leggen voor een salaris beoordeling. Als het tijd is voor de vergadering, blijf dan op een professionele manier. Neem de regie maar blijf benaderbaar en kalm. Raak niet emotioneel en bespreek geen persoonlijke redenen waarom je extra geld nodig zou kunnen hebben. Presenteer in plaats daarvan het zakelijke bewijs dat je hebt verzameld om je verzoek om loonsverhoging te ondersteunen.

Zorg voor een noodplan

Je moet ook een uitwijk positie hebben voor het geval je werkgever het zich op dit moment niet kan veroorloven om je salaris te verhogen. Kun je bijvoorbeeld een datum afspreken voor een nieuwe loon herziening over drie of zes maanden? Of heb je een andere baan achter de hand? In het laatste geval moet dit natuurlijk een functie zijn waarvoor je meer betaald krijgt. Maak hier je cv in dit geval zodat je meer kans maakt bij je sollicitatie.