Alizetics, een van de sociale ondernemingen van ICS, koopt zonnebloemzaden op van kleine boeren in Tanzania. Verkoop en transport van de oogst is in het afgelegen en moeilijk te bereizen noorden van Tanzania een grote uitdaging voor arme boeren. Daarom heeft Alizetics inmiddels 24 'buying centers' waar de boeren met hun oogst naar toe kunnen. Deze lokale centra maken het de boeren een stuk gemakkelijker om hun oogst af te zetten. 

In een buying center worden de zakken gewogen en de inhoud gezeefd om stof, steentjes, takjes en andere rommel te verwijderen. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun waar en de zakken worden hier tijdelijk opgeslagen, totdat ze verkocht worden aan olieverwerkingsbedrijven. Zo'n buying center is het hele jaar door geopend, zodat boeren altijd binnen kunnen stappen en er een band opgebouwd kan worden met de dorpsbewoners. Alizetics is de eerste handelsmaatschappij die zich specifiek concentreert op samenwerking met kleine boeren en hun voorziet van eerlijke informatie over marktprijzen, logistiek en training. 

De vraag naar zonnebloemolie wordt steeds groter. De meeste Tanzanianen bakken hun voedsel nu nog in palmolie, dat geïmporteerd wordt vanuit Azië. Maar eten bereiden met zonnebloemolie is gezonder, milieuvriendelijker én kan prima in eigen land geteeld worden. Daarnaast biedt dit gewas extra potentie omdat de teelt van katoen, een tot voor kort ander populair gewas, niet veel meer oplevert. Zonnebloemzaden zijn dus een interessant alternatief, ook omdat het een weinig bewerkelijk gewas is. Het kan met weinig water toe en kunstmest is niet nodig.

Meer weten over Alizetics en de andere sociale, agrarische ondernemingen van ICS? Kijk op www.ics.nl

ICS-logo_FC_defv2

ICS

ICS is een innovatieve en pragmatische ontwikkelingsorganisatie. Wij richten ons op duurzame, economische ontwikkeling en het welzijn van …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer