Partnerbericht

Hoe overleeft je auto een maandenlange stilstand?

Kun jij door bepaalde omstandigheden je auto een tijdje niet gebruiken en staat deze hierdoor maandenlang stil? Dan is het belangrijk dat je je wagen goed verzorgt. Een auto is gemaakt om te rijden, niet om lang stil te staan. We geven je een paar tips die je kunnen helpen je auto in goede staat te houden. Oók als deze even stilstaat.

1. Tank je auto af

Nog niet alle auto’s zijn elektrisch, daarom is het van belang om goed met je brandstof om te gaan. Ga nog één keer langs de pomp en tank je auto helemaal af. Hoe meer vloeistof er in de tank zit, des te minder krijgt zuurstof de kans om naar binnen te glippen. Ook is er geen ruimte voor water. Op deze manier zal je brandstoftank niet gaan roesten. Als je auto echt heel lang stilstaat, is het verstandig om de brandstof in de tank niet te gebruiken of bij te vullen.

 

2. Spaar je banden

Je banden kunnen niet enkel hun druk verliezen, maar ook misvormd raken door de constante druk op de onderkant van de banden. Dit kun je op twee manieren voorkomen. De meest drastische optie is alle banden verwijderen en je auto op blokken zetten. Zo verklein je ook de kans dat je auto gestolen wordt, wanneer je niet thuis bent. Desalniettemin is autoverzekering vergelijken wel zo verstandig. Zorg ervoor dat je verzekerd bent tegen diefstal. Mochten blokken geen optie zijn, dan kun je er ook voor kiezen om de bandenspanning op te krikken om de druk zo evenredig mogelijk te verdelen. Rol vervolgens elke maand je auto een klein stukje vooruit, zodat ze niet misvormd raken. Zo voorkom je ook vastzittende remmen. Nog een extra tip: zet je auto niet op de handrem. Plaats het in de eerste versnelling. Dat scheelt vooral bij vorst een hoop.

3. Zet je auto schoon weg

Heb je een garage? Zet de auto dan weg, wanneer deze schoon en droog is. Poets het zelf of ga langs de wasstraat en rijd vervolgens een half uurtje met je wagen om er zeker van te zijn dat deze kurkdroog is. Smeer eventueel het chroomwerk in met zuurvrije vaseline en laat de ramen op een kiertje staan om te voorkomen dat het interieur vochtig wordt.

 

4. Houd de accu in leven

De modernere accu’s zullen je waarschijnlijk geen problemen geven als je auto een maand of drie stilstaat. Toch is voorkomen beter dan genezen. Om je accu in leven te houden, kun je het aan een druppellader zetten. Dit kun je doen met de accu in de auto, maar je kunt de accu ook verwijderen. Als een druppellader geen optie is, is het sowieso beter om de accu te verwijderen. Zet deze dan wel op een droge, vorstvrije plaats!