Partnerbericht

Hoe duurzaam zijn kamerplanten?

Bij een verjaardag, jubileum, overlijden of als bedankje. We geven het allemaal wel eens als cadeau: een bosje bloemen. Maar waarom geven we eigenlijk geen kamerplant? Een kamerplant is toch veel duurzamer dan een bos bloemen? Of klopt dit niet?

Vermeerderen en stekken van planten

In tegenstelling tot het geven van een bos bloemen, kan een kamerplant jaren mee. Zeker als je ervoor kiest om de kamerplant te vermeerderen. De meeste kamerplanten zijn makkelijk te stekken middels een stengelstek.

Bij een stengelstek knip je een stengel net boven een ander blad los van de kamerplant. Deze stek laat je deze groeien in water of in bloempot met potgrond. Met de juiste verzorging heb je binnen de kortste keren je plantencollectie vermeerderd. Om variatie te krijgen in je plantencollectie kun je met vrienden, familie en kennissen stekjes ruilen. Zo kun je met slechts één kamerplant een volwaardige plantencollectie samenstellen.

Kamerplanten kopen in een supermarkt vs. online

Ondanks dat de meeste mensen hun kamerplant kopen in een supermarkt, tuincentrum of bloemenwinkel is dit meestal niet de meest duurzame keuze. Een traditionele fysieke winkel heeft vaak meer tussenschakels dan bij de online verkoop van planten. Dit komt omdat de kamerplanten die online verkocht worden vers van de kweker komen. De enige tussenschakel tussen de kweker en consument is hierbij het sorteercentrum van de pakketdienst. Bij kamerplanten in een fysieke winkel zijn er meer tussenschakels, en dus meer vervoer momenten aanwezig.

Gemiddelde toeleveringsketen fysieke verkoop:
1. kweker
2. veiling/groothandel
3. distributiecentrum
4. fysieke winkel
5. consument

Gemiddelde toeleveringsketen online verkoop:

1. kweker
2. sorteercentrum pakketdienst
3. consument

Het grootste verschil tussen de toeleveringsketens is, dat bij online verkoop er meer verpakkingsmateriaal nodig is.

Bij de levering van kamerplanten naar een fysieke winkel worden de planten op pallets en karren geplaatst. Als we kijken naar de online levering van planten, worden de planten afzonderlijk in een verpakking verzonden. Hierbij is het wel mogelijk om kleinere planten in één doos te verzenden. Toch blijft er bij online verkoop altijd meer verpakkingsmateriaal nodig dan bij een levering naar een fysieke winkel. Gelukkig gaan de meeste kamerplanten webshops steeds duurzamer om met verpakkingsmaterialen.

Natuurlijke en gerecyclede bloempotten

De meeste kamerplanten worden gekocht inclusief plastic kweekpot. Deze plastic kweekpotten zijn meestal niet duurzaam en dragen bij tot een enorme hoeveelheid afval. Gelukkig worden er steeds meer kweekpotten gemaakt van gerecycled plastic of zelfs van kokosvezels.

Als het gaat om de decoratieve pot, zijn er al wel meer opties mogelijk. Zo zijn er veel bloempotten van natuurlijke materialen beschikbaar. Denk hierbij aan bloempotten van klei, terracotta en keramiek.

Daarnaast maakt één van de grotere bloempotten fabrikanten van ons land, Elho, al jaren potten van gerecycleerd polypropyleen.