Partnerbericht

Hoe duurzaam slaap jij?

Bijna dertig jaar brengen we gemiddeld door in de slaapkamer. Dan is het raar dat duurzaamheid zich zou beperken tot de tijd daarbuiten, toch? De slaapkamer is de plek waar je fysiek en energetisch tot rust komt. Des te natuurlijker des te beter.

Het is geen onwil maar er is weinig kennis op het gebied van duurzaam slapen. Want ben jij je je bewust van het effect dat je slaapkamer heeft op jouw slaap én op de wereld?

Algemene tips voor een gezonde en duurzame slaapkamer:

  • Zorg voor frisse en schone lucht, slaap bij voorkeur met het raam open
  • Kies voor gerecyclede producten en meubelen van FSC gekeurd hout
  • Vermijd zoveel mogelijk synthetische materialen
  • Let op een milieukeur voor linoleum en verf
  • Maak gebruik van energie zuinige lampen
  • Kies voor duurzaam en biologisch bedlinnen

We vinden het belangrijk dat producten worden gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Daarom wordt steeds vaker een keuze gemaakt voor biologische vlees en het dragen van fair trade kleding. Maar we staan niet stil bij de plek waar we een derde van ons leven verblijven. Wist je bijvoorbeeld dat voor de productie van dekbedden giftige stoffen worden gebruikt? Die gedachte ligt een stuk minder prettig vind je niet?

“Voor een 1-persoons dekbedovertrek wordt doorgaans ruim een kilo gif gebruikt.“

Gelukkig komen er steeds meer duurzame alternatieven voor gezond en verantwoord slapen. Dat is maar goed ook, want voor bijna iedereen is het bed de meest geliefde plek!


Waarom een duurzaam donzen dekbed?

Tijdens onze slaap verliezen we een kwart tot twee liter vocht. Dons heeft naast een isoleerde functie de eigenschap dat het ventileert en vocht reguleert. Wat is lekkerder dan ‘s avonds voldaan onder het heerlijke en comfortabele gevoel van een donzen dekbed te kruipen? Helaas heeft dons ook een keerzijde. Je hebt vast wel eens zo’n verschrikkelijk beeld voorbij zien komen van levend geplukte dieren, foltering en dwangvoeding.

 “Het plukken van levende dieren voor een donzen dekbed moet en kán stoppen”

Zou je een dekbed kopen waarvan je weet welk dierenleed erachter zit? De meeste verkopers kunnen niet vertellen waar hun dons vandaan komt, dus laat staan dat jij dit als consument weet. Er zijn twee belangrijke keurmerken waar je op kunt letten:

  • GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit certificaat garandeert dat het katoen en wol puur biologisch zijn.
  • RDS keurmerk. De Responsible Down Standard. Dit is een vrijwillige certificatie voor verbetering van het welzijn van ganzen en eenden. Het keurmerk houdt in dat ieder veertje en donsje traceerbaar is: van boerderij tot eindproduct.

De donzen dekbedden van Yumeko bijvoorbeeld voldoen aan deze keurmerken en zijn 100% biologisch en fair trade. Een ethisch verantwoorde productie is gegarandeerd. Yumeko bewijst dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit. 

Slapend de wereld verbeteren

Gelukkig zijn er steeds meer grote winkelketens met aandacht voor biologische materialen en dierenwelzijn. Maar dit maakt ze nog steeds geen ethische en duurzame organisaties. Eerlijk en schoon slapen vraagt om een hele productieketen dat goed is voor de mens, dier en milieu. En dat kan! Het is daarbij belangrijk de keten van binnenuit te veranderen. Bedrijven die niet alleen werken mét maar ook áán een schone en eerlijke keten.

“Een duurzame slaapkamer vraagt om een productieketen die van binnenuit veranderd.“

Yumeko is zo’n bedrijf dat voldoet aan de strengste biologische eisen, van de boerderij tot in je slaapkamer. Daarnaast stellen ze positieve maatschappelijke veranderingen voorop. Hoe meer mensen mee doen, hoe groter de verandering. Wanneer je onder een duurzaam donzen dekbed kruipt voel je niet alleen het verschil, je maakt ook echt een verschil. Een bewuste keuze voor jouw gezondheid en een betere wereld. Dat slaapt een stuk lekkerder!