Partnerbericht

Hoe duurzaam is kunstgras eigenlijk?

Door kunstgras geniet je het hele jaar door van een mooi gazon, minstens zo groen als bij de buren. Daarnaast is het ook nog onderhoudsvriendelijk, waardoor je extra vrije tijd overhoudt. Maar is het ook duurzaam? En waar kun je op letten voor een milieuvriendelijkere keuze?

Kunstgras VS natuurlijk gras
Kunstgras in de tuin​ roept nou niet gelijk een duurzaam beeld op. En dat is logisch. Want natuurlijk gras, in tegenstelling tot kunstgras, is een rijke voedingsbodem voor de diertjes in je tuin. Daarbij is het de geur van vers gras of het zien van dauwdruppels in de ochtend een heerlijke ervaring. Maar wil je moeiteloos het hele jaar door een prachtig mooi gazon, dan kies je voor kunstgras. En gelukkig zitten hier ook duurzame voordelen aan!

Weinig onderhoud
Wil je een gazon van echt gras mooi houden, dan vraagt dat om nauwkeurig en regelmatig onderhoud. Dit is bij kunstgras niet nodig. Denk aan grasmaaien, verticuteren en het weghalen van mos en onkruid. Het besproeien van het gras heeft een flinke milieu-impact door waterverspilling. Dit vormt vooral een probleem in de steeds drogere zomerperiodes. Waarin natuurlijk gras letterlijk en figuurlijk minder groen is. Wist je dat we jaarlijks gemiddeld zo’n 1100 liter drinkwater gebruiken voor het besproeien van onze tuin? (Bron: Milieu Centraal)

Voor een goede conditie van natuurlijk gras worden vaak bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. Niet bepaald milieuvriendelijk. Bij kunstgras heb je geen schadelijke middelen nodig om je gazon moeiteloos perfect te houden. Daarbij verbruik je geen benzine of stroom voor apparaten zoals een bos- en grasmaaier.

Waterdoorlatend
Bij stevige regenbuien raken rioleringen overbelast wat voor vervelende overlast zorgt. Dit komt voornamelijk door de vele betegeling in de stedelijke gebieden. Hierdoor kan het hemelwater niet snel genoeg wegzakken in de grond. Kunstgras is waterdoorlatend en in dat opzicht een duurzamere keuze dan tegels.

Lange levensduur
Kies voor kwalitatief materiaal. Sommige kunstgrassen gaan wel 25 jaar mee. En hoe langer het mee gaat, des te duurzamer dat is. Het beste laat je het gras aanleggen door een professional. Let ook op de uv-garantie, deze heeft betrekking op de kleurvastheid. Bij sommige aanbieders van kunstgras, zoals Grasexpert, is een garantie van tien jaar bij de prijs inbegrepen. Wanneer het gras zijn beste tijd heeft gehad, voer je het op de juiste wijze af. Hierdoor kan het materiaal opnieuw gerecycled of hergebruikt worden.

Gerecycled materiaal
Kunstgras heb je in verschillende soorten. Zo varieert de bestendigheid bij intensief gebruik, het kleurgebruik en de richtingen van het gras. Kijk ook of het gras geschikt is voor dieren, kinderen en of het milieubewust geproduceerd is. Voor de duurzaamste optie kies je voor kunstgras gemaakt van hoge kwaliteit gerecycled materiaal.

Plant voldoende groen in je tuin
Tenslotte maak je je tuin een stuk milieuvriendelijker door natuurlijke begroeiing rondom je gras. Combineer je kunstgras daarom met planten, struiken en bloemen. Hiermee komt je gazon een stuk beter tot zijn recht en houd je dieren in je tuin te vriend.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.