Partnerbericht

Hivos Cinema Unlimited Award voor Jafar Panahi

Hivos bestemt de Hivos Cinema Unlimited Award voor personen en organisaties uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het maken, distribueren en/of vertonen van films die artistieke kwaliteit combineren met maatschappelijke relevantie. Jafar Panahi is de eerste regisseur die de nieuwe prijs ontvangt.

Panahi ontvangt de Award tijdens de award ceremonie van het Amnesty International Filmfestival. Het is de finale van de afsluitende talkshow van het festival. Presentator Jeroen Kramer ontvangt hierin Jafar Panahi en andere gasten met wie hij praat over (het maken van) films die een verschil maken. De talkshow en de prijsuitreiking vinden plaats op zondag 18 maart om 19.30 uur in de grote zaal van De Balie in Amsterdam.

Op het Amnesty International Filmfestival (AIFF) is ook Panahi's nieuwste werk te zien. Offside is een doeltreffende film over voetbalgekke meisjes die zich verkleden als jongens omdat ze als vrouw het stadion niet in mogen. De film werd vertoond op het Fajr Film Festival in Teheran. Iraanse vrouwen protesteerden vervolgens ook in het echt tegen het stadionverbod, met als verrassend gevolg dat president Ahmadinejad het ophief. Ayatollah Khamenei sprak daarover echter weer een veto uit, omdat het vrouwen volgens de islam verboden zou zijn de blote armen en benen van voetballers te zien. Offside won een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn en de Amnesty International Film Award in Ljubljana.

Het festivalprogramma van de 9de editie van het AIFF is opgenomen in Trouw van woensdag 28 februari. Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International, wijdt in maart een speciale editie aan het festival. Het programma is te vinden op website www.amnestyfilmfestival.nl.

Het Amnesty International Filmfestival wordt georganiseerd door Stichting Movies that Matter (een initiatief van Amnesty International), Stichting DOEN, en het Hivos-NCDO Cultuurfonds.