Partnerbericht

Historische verklaring van VN tegen wereldwijde kastediscriminatie

De goedkeuring van dit document is het resultaat van een thematische discussie in CERD op 8 en 9 augustus jl. De Aanbeveling is tot stand gekomen ondanks tegenstand van India, dat vreest dat deze gezaghebbende uitspraak de deur opent voor toenemende internationale politieke druk op het land.

Racisme Conferentie

Tijdens de Wereld Racisme Conferentie in september 2001 was het India door een sterke lobby nog gelukt om elke – zelfs indirecte – verwijzing naar kastediscriminatie uit de slotverklaring te houden.
De Algemene Aanbeveling van de CERD heeft nu alsnog voor een kader gezorgd om de wereldwijde dimensies van kaste- en soortgelijke vormen van discriminatie, waaronder circa 260 miljoen mensen hebben te lijden, aan de orde te stellen. De CERD nam haar besluit na het horen van 23 getuigenissen uit India, Nepal, Sri Lanka, Japan, Nigeria, Senegal, Niger, Somalië en Kenia.

Andere ontwikkelingshulp ?

De Aanbeveling behandelt onder meer kaste- en soortgelijke discriminatie op het gebied van arbeid, huisvesting, onderwijs, toegang tot het rechtssysteem en de rechten vrouwen en kinderen. Dat moet er bijvoorbeeld toe leiden dat regeringen die ontwikkelingshulp geven aan landen met kastediscriminatie en bedrijven die daar opereren, actiever gaan werken aan het voorkómen en actief bestrijden daarvan.

Gelijktijdig met de discussies in de CERD besloot ook de Subcommissie Mensenrechten – de denktank van de VN Mensenrechtencommissie – om hun onderzoek naar ‘discriminatie op basis van werk en afkomst’ uit te breiden. Na een rapport over Zuid-Azië en Japan dat vorig jaar werd afgerond wordt nu nader onderzoek gedaan naar andere regio’s, met name in Afrika.

0% uitvoering

De CERD en de Subcommissie Mensenrechten erkennen dat met name India wetgeving heeft die kastediscriminatie verbiedt en sommige kastelozen soms zelfs voordelen biedt, zoals een gereserveerde baan bij de overheid of plaats in het hoger onderwijs. Zelfs de Indiase procureur-generaal en lid van de CERD Soli Sorabjee gaf in zijn toespraak echter toe dat van de wetten en maatregelen voor kastelozen (‘dalits’) vaak‘0% worden uitgevoerd’.
Volgens Paul Divakar, voorzitter van de Indiase National Campaign on Dalit Human Rights heeft de CERD ‘de sluisdeuren nu opengezet voor het aanpakken van kastediscriminatie in de VN. Dit zet de Indiase regering onder druk om de uitvoering van wetten werkelijk serieus te nemen.’

* Het IDSN bestaat uit ruim twintig mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties/netwerken uit de hele wereld, waaronder de Indiase National Campaign on Dalit Human Rights, organisaties uit Sri Lanka, Nepal, Japan en vijf Europese landen alsmede mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en de Asian Human Rights Commission. Ook de Landelijke India Werkgroep en Cordaid zijn lid van het IDSN.

VN Aanbeveling tegen kastediscrimnatie
webpagina over kastediscriminatie
webpagina over kastediscriminatie