Partnerbericht

Het belang van een gezonde, natuurlijke cyclus en vruchtbaarheid

Je natuurlijke menstruatiecyclus laat zien waar je staat en hoe het met je gezondheid gaat. Als je weet hoe jouw persoonlijke cyclus verloopt, krijg je inzicht in de hormonale wisselingen per fase en fysieke of emotionele veranderingen. Ook is het handig te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn en of je een ovulatie hebt. Zo weet je of je voorbehoedsmiddelen moet gebruiken (of juist niet, als je zwanger wilt worden). Het volgen van je natuurlijke cyclus is dus niet alleen interessant maar ook erg handig én gezond. Het gebruik van anticonceptie zoals de pil of spiraal kan namelijk voor een verergering van de klachten zorgen!

Menstruatie klachten; heftige pijn is niet normaal

Er is in de westerse maatschappij steeds minder aandacht voor de menstruatie. Het wordt gezien als ongemakkelijk en zelfs gênant. Ok, eerlijk is eerlijk, in ons drukke bestaan met de dagelijkse verplichtingen is het allesbehalve handig of comfortabel. Ook is het niet heel raar dat we daar enige lichamelijk en/ of emotionele ongemakken van ondervinden. Maar er zijn steeds meer vrouwen met heftige klachten, voor, tijdens of na de menstruatie. Hierbij wordt de vrouw beperkt in de dagelijkse werkzaamheden door emoties en pijn. In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Vanuit de Chinese leer (TCM) weten we dat een menstruatie niet elke maand tot forse pijn, emotionele klachten of bloedingen zou moeten leiden.


Bewustwording van je persoonlijke cyclus

Tegenwoordig zijn vrouwen over het algemeen te weinig bewust van hun natuurlijke cyclus en de symptomen of veranderingen. Wanneer je af en toe pijnklachten of stemmingswisselingen hebt, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Tot op zekere hoogte zijn deze fasen van onze cyclus normaal. Bewustwording van een natuurlijke cyclus is wél groot van belang. Er zijn gemiddelden en standaarden, maar elk vrouwenlichaam verschilt en heeft een ander ritme. Het reguleren van de menstruatie door methoden zoals de pil of spiraal is onwenselijk. We beseffen ons vaak niet dat de pil ervoor zorgt dat je geen menstruatie en ovulatie hebt, dus geen natuurlijke cyclus. Daarom kun je met de pil geen menstruatiecyclus regelen omdat die er niet meer is. Een spiraal zit echter lokaal in de baarmoeder maar heeft wel degelijk effect in je hele lijf.


De fasen van je natuurlijke cyclus bepalen

Houd je verschillende fasen bij en leer hoe je erop kan vertrouwen, al dan niet met een hulpmiddel. Het bijhouden van de kalenderdagen zodat je (ongeveer) weet wanneer je menstrueert, zegt namelijk nog niets over je hormonale balans. Met een cyclustracker wordt dit ineens een stuk makkelijker, betrouwbaar en leuker. Het maakt jouw ritme zichtbaar en geeft inzicht in hormoonwisselingen. Het laat je ook zien wanneer je ovuleert, dit kan namelijk variëren per cyclus of overslaan. Daarbij is het bij een bezoek aan je arts of specialist erg handig om je klachten specifiek aan te kunnen geven. Zo kun je direct de juiste ondersteuning krijgen, dat scheelt geld en (kostbare) tijd.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Eigenlijk is natuurlijke (anti-)conceptie heel simpel; geen geslachtsgemeenschap tijdens de zes vruchtbare dagen van de vrouw. Je moet er dan dus achter komen wanneer je vruchtbare periode is. Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 18 uur na de eisprong bevrucht worden en overleeft maximaal 24 uur. Zaadcellen kunnen maximaal vijf dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zes dagen zwanger worden per cyclus.

De meest betrouwbare manier is het vaststellen van de basale lichaamstemperatuur (BBT). Dit is een rust temperatuur die ‘s ochtends net voor het opstaan, onder de tong gemeten wordt. In de nacht bereiken we namelijk het punt waarop de temperatuur aangeeft in welke fase (dus welke hormonen) actief zijn op dat moment van de cylcus.


Het vaststellen van je vruchtbare dagen

Het vaststellen en voorspellen van je vruchtbare dagen kan op verschillende manieren, zoals het bestuderen van je afscheiding (Billingsmethode) en lichamelijke veranderingen zoals je lichaamstemperatuur (BBT). Dit zijn dezelfde methodes die je gebruikt als je juist wél zwanger wil worden. Het is een fabel dat deze methode onbetrouwbaar zou zijn, hoewel het best lastig is dit secuur en foutloos bij te houden. Een medisch apparaat zoals die van Daysy is hier een perfecte oplossing voor. Zo weet je aan de hand van je BBT precies wat er in je lichaam gebeurt. Zelfs bij een onregelmatige menstruatie is het apparaat door het interne algoritme meer dan 99% nauwkeurig en het kost je maar een minuut tijd per dag. Daarbij kun je voor hulp altijd contact opnemen met een expert.


Waarom je beter geen anticonceptie zoals de pil kunt gebruiken

We kopen biologische, onbespoten groenten en gebruiken huidvriendelijke, natuurlijke verzorgingsmiddelen. Maar waarom zou het merendeel van de vrouwen een pil slikken of spiraal gebruiken, met chemische stoffen die een nadelige werking op de gezondheid en de natuurlijke cyclus kunnen hebben? Eigenlijk is dit best raar, aangezien je maar een paar dagen in de maand kans hebt op een zwangerschap. De anticonceptie pil lijkt een handige oplossing, maar zit vol met chemische stoffen die niet lijken op wat onze lichaamseigen hormonen doen. Je onderdrukt daarmee je eigen (zeer gevoelige) hormoonsysteem.

Er zijn veel soorten pillen, die allemaal bestaan uit (een vorm van) progestageen en (een vorm van) oestrogeen. Hiermee laat je je lichaam (kort door de bocht gezegd) denken dat het al zwanger is en komt er dus geen nieuwe eisprong. Daardoor kun je niet zwanger worden. Wat veel vrouwen ook niet weten is dat de pil voor depressies kan zorgen.[1] Daarbij is er een grotere kans op trombose en een verhoogd risico van 24 procent op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken.[2] Genoeg redenen dus om zelf je vruchtbare dagen van je natuurlijke cylus vast te stellen .


De invloed van de pil op het milieu

Je zou het niet meteen zeggen, maar het gebruik van de pil heeft niet alleen een nadelige invloed op je gezondheid, ook op het milieu. Tien jaar geleden werd al aangetoond dat er sprake is van hormoonverstoring in het oppervlakte water. Bij een aantal diersoorten is aangetoond dat de verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes niet meer gelijk is en dat soms zelfs geslachtsverandering optreedt.[3]

Alternatieven voor de anticonceptiepil

Alternatieven voor de pil zoals de anticonceptiering (Nuva), de prikpil, hormoonimplantaat en het hormoonspiraal (Mirena) hebben helaas ook meer ongewenste bijwerkingen dan wordt gedacht en bevatten uiteraard ook de chemische stoffen. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat vrouwen met zo’n spiraaltje hogere cortisolwaarden hebben en tijdens stresstesten een hogere hartslag hebben. Een andere oplossing is steralisatie, alleen is dit voor een vrouw onomkeerbaar en zeker niet zomaar iets dat je moet beslissen. Er zijn vraagtekens bij de gevolgen voor de gezondheid bij zowel vrouwen als mannen.


Stop met anticonceptie anderhalf jaar voor kinderwens

Anticonceptie voorkomt een natuurlijk verloop van je cyclus. Ruim op tijd stoppen geeft de tijd om te herstellen en verhoogt de kans op een natuurlijke cyclus en zwangerschap. Bij het zwanger worden (of juist niet) is een juiste timing erg belangrijk. Alleen in de vruchtbare fase is er een kans op een zwangerschap. Monitor je natuurlijke cyclus en weet je vruchtbare dagen. Het bespaart je een hoop gedoe, verwarring en stress dan wanneer je dit zelf moeten bijhouden. Daysy weet wanneer je vruchtbaar bent!

[1] https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796

[2] https://borstkanker.nl/nl/anticonceptiepil-en-borstkanker-risico

[3] https://edepot.wur.nl/16127

 

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.