Partnerbericht

Heeft de gashaard nog wel een toekomst?

 

Nederland staat internationaal bekend als het land van de gashaard. Toen de gasbel bij Slochteren werd ontdekt werd in no-time een indrukwekkend gasnetwerk uitgerold. Hierdoor kreeg vrijwel ieder Nederlands huishouden de beschikking over een nieuwe, betaalbare brandstof. Hiermee waren we onze omringende landen ver voor. In geen ander land groeide de markt voor gastoestellen zo snel als bij ons. Nederlandse ondernemers zoals Faber en Dru hebben door deze vroege opmars een voorsprong kunnen nemen op de concurrentie. Door deze pioniersrol vinden we in elke gashaard ook vandaag de dag nog veel Nederlandse patenten terug. Maar heeft de gashaard nog wel een toekomst? Nu we ons steeds bewuster worden van het effect van onze handelingen? Past de gashaard nog wel bij een verantwoorde levensstijl? Of is het tijd om afscheid te nemen van dit nationale icoon?

Het is niet de vraag òf onze huizen van het aardgasnetwerk gaan, maar wanneer dit zal gebeuren. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van onze aarde. Omdat CO2-reductie een steeds belangrijker punt wordt in onze samenleving ligt aardgas steeds meer onder vuur. De gashaard die ons land zoveel heeft gebracht is daardoor zijn toekomst niet meer zeker. Maar is dit wel terecht? Is een moderne gashaard echt minder duurzaam dan de alternatieven? Gashaardfabrikanten hebben niet stil gezeten en hebben indrukwekkende stappen gezet richting verantwoord gasverbruik. Door nieuwe technieken en materialen worden er tegenwoordig rendementspercentages bereikt die lang voor onmogelijk werden gehouden.

De gashaard van 30 jaar geleden lijkt daardoor niet meer op de gashaard van vandaag de dag. Moderne gashaarden behalen een rendement van wel 85% tot 95%. Dit wil zeggen dat 85% tot 95% van de opgewekte warmte ook daadwerkelijk wordt gebruikt om de ruimte waarin de haard staat te verwarmen. Heel wat efficiënter dan de schamele 30% rendement die de traditionele open hout haard wist te behalen! Maar is het wel voldoende? Het probleem met aardgas is dat er CO2 vrijkomt die al miljoenen jaren was opgesloten. Een gashaard laat dus CO2 vrij in onze atmosfeer die daar al geruime tijd geen tijd meer van uitmaakte. Wanneer u op hout stookt komt er ook CO2 vrij, maar dit is CO2 die tijdens het leven van de boom is opgenomen. De totale hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer wordt hier dus niet door beïnvloed. Daarom noemen we hout ook wel een hernieuwbare brandstof.

Maar ook aan de traditionele houtkachel kleven helaas nadelen. Het rendement is minder hoog als bij een gashaard en ook komen er meer schadelijke reststoffen vrij zoals as en roet, maar ook fijnstof. Vooral wanneer een houtkachel moet worden gesmoord is hij erg vervuilend. Met te weinig lucht kan geen volledige verbranding plaatsvinden waardoor u lang niet alle mogelijke warmte uit elk houtblok wint. Het resultaat hiervan is zichtbaar aan de dikke wolken zwarte rook uit de schoorsteen. Zowel houthaarden en gaskachels hebben dus voor- en nadelen. Ook al maken fabrikanten flinke stappen in het verbeteren van de prestaties, de toekomst van beide brandstoffen blijft onzeker. Betekent dit het einde van de haard zoals wij hem kennen?

Nee, dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Gelukkig is er een alternatief in opmars dat steeds meer taken van de traditionele haard kan overnemen. De elektrische haard is namelijk aan een onstuitbare opmars bezig. Door velen nog onderschat, maar door kenners gezien als de potentiële haard van de toekomst. Een elektrische haard lijkt het antwoord te zijn op de vraag hoe we de haard toekomstbestendig maken. De ontwikkeling van het elektrische vuur is enorm snel verlopen de laatste jaren. Was vroeger een elektrische haard nog slechts een armlastige imitatiehaard met een vuurbeeld dat niemand kon overtuigen, hoe anders is dat nu! De laatste generatie elektrische haarden toont een levensecht vlambeeld en niet van echt te onderscheiden decors. Zelfs rook kan nu tot in detail worden nagebootst, net als het typische geknisper van brandend hout. De laatste generatie elektrische haarden geeft de volledige haardbeleving en is hierdoor een serieus alternatief geworden.

Omdat er geen verbranding plaatsvindt is er ook geen CO2 uitstoot. Er is geen as en geen roet en zelfs geen fijnstof. Alles wat een elektrische haard moet vragen is een stopcontact! Elektrische haarden worden ook wel sfeerhaarden genoemd omdat warmte een optie is en geen niet te vermijden feit meer. Met behulp van een warmte element kan een elektrische haard wel degelijk warmte uitstralen. Niet zoveel als een gashaard of houtkachel, maar voor de meeste moderne goed geïsoleerde woningen meer van voldoende! Doordat warmte niet meer onvermijdelijk is kan een elektrische sfeerhaard bovendien ook in de warmere maanden worden gebruikt Met een elektrische haard hoeft u geen ingrijpende verbouwingen of complexe installaties meer uit te voeren. Met 1 druk op de knop begint het vlammenspel direct aan de levensechte voorstelling.

Wanneer u de actuele elektrische haarden ziet zult u verbaasd zijn over het niveau dat bereikt is. Wij denken daardoor dat misschien de gashaard en de houtkachel langzaam zullen verdwijnen, maar de haard heeft door het elektrische vuur een zekere toekomst. Informeer eens naar de nieuwste modellen elektrische sfeerhaarden van nu. U zult verbaasd zijn over het vuurbeeld en de vele mogelijkheden. Bent u klaar voor de verwondering?