De Verenigde Staten heeft de Europese Unie weten in te pakken en ervoor gezorgd dat er geen nieuwe afspraken werden vastgelegd. Alleen op het gebied van riolering is er enig succes geboekt.
Volgens Natasja van der Geest, projectmedewerker handel bij INZET, is er veel te veel nadruk gelegd op handel. ‘Vrijhandel moet een doel op zichzelf zijn en leiden tot duurzame ontwikkeling.’ Er wordt in de verklaring te zeer gekeken vanuit het perspectief van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zorgwekkend is het dat de VN het aan de WTO overlaat om de verbanden te gaan vastleggen tussen handel en milieu.
‘Positief is dat Rusland en Canada het Kyoto Protocol gaan ondertekenen, zodat het eindelijk in werking kan treden’, aldus INZET-projectmedewerker duurzame ontwikkeling Jane Dennett-Thorpe. Maar klimaat stond duidelijk niet bovenaan de agenda.
Op het gebied van duurzame energie waren de uitkomsten hier zeer teleurstellend. Zelfs tien jaar na Rio is men nog niet tot concrete doelstellingen gekomen. Verder kwamen er geen afspraken voor het afbouwen van subsidies voor niet-duurzame energie, iets wat Nederland als lid van de Europese Unie wilde.
De zogenaamde `Type II partnerships` zijn niet duidelijk gedefinieerd. Grote multinationale ondernemingen lopen met lokale overheden uit ontwikkelingslanden onder hun arm weg uit Johannesburg. Nog niet te overzien zijn de lange-termijn effecten van deze partnerschappen op het multilaterale VN-systeem. De VN blijft nog steeds hard nodig om globale uitdagingen het hoofd te bieden.
‘De Nederlandse regering zegt tevreden te zijn. Wij niet,’ aldus Dennett-Thorpe.
Voor meer informatie:
INZET
Jane Dennett-Thorpe + 27 823700391
Natasja van der Geest + 27 828588784.