Initiatiefnemer van deze actie is Bert Bruijn, thans burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, en al jaren lang betrokken bij de stedenband Haarlem-Mutare. Hij is verschillende malen in Mutare geweest en werd de laatste keren getroffen door het snel verslechteren van de infrastructuur en het transport. In het kader van het 15-jarig bestaan van de stedenband Haarlem-Mutare heeft hij het idee opgevat om in plaats van geld nu een aantal busjes naar Mutare te zenden. Busjes die behalve voor vervoer van personen en spullen ook specifiek ingezet kunnen worden voor ziekenvervoer en thuiszorg (Home Based Care). De busjes komen in beheer van de Haarlem Mutare Housing Foundation Trust en de Mutare Haarlem Sportleaders.

 

Bert Bruijn vond in de Haarlemse woningcorporaties Ymere (voorheen Woonmaatschappij), Pré Wonen en Elan Wonen en in Merck Sharp & Dohme enthousiaste partners voor dit project. De door de corporaties inmiddels vervangen busjes zijn geheel gereviseerd en voorzien van reserveonderdelen. In Mutare gaan ze een lang tweede leven tegemoet.

 

De stedenband is sinds september vorig jaar bezig sportmaterialen, lesmateriaal en gereedschap in te zamelen voor dit transport. Hierbij hebben ze erg veel steun gehad van landelijke en plaatselijke sportverenigingen, particulieren en Haarlemse organisaties. Doorgaans kiest de stedenband ervoor om geld te sturen en goederen in Mutare te laten aanschaffen. Echter vanwege de huidige politieke en economische situatie is het vrijwel niet meer mogelijk de goederen in Mutare aan te schaffen of te importeren uit Zuid-Afrika. Vandaar dat zij tot deze oplossing gekomen zijn. Niet ideaal maar de beste oplossing in de gegeven omstandigheden.

 

www.haarlem-mutare.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer