Partnerbericht

Haarlem verslaat Mutare

 

In Haarlem was de Grote Markt het toneel van allerlei sportactiviteiten georganiseerd door Sportsupport. Jongeren konden deelnemen aan een voetbaltoernooi of zich uitleven op een klimmuur, skatebaan of crossfietsparcours.

 

Daarnaast namen door de hele stad allerlei scholen, organisaties en sportclubs deel aan Challenge Day. Enthousiaste Cios-studenten demonstreerden Afrikaanse spelen en zelfs een aantal gemeenteraadsleden zwierden met de heupen tijdens een Afrikaanse dansworkshop.

Aan het einde van de dag telde Haarlem 3.939 sportieve Haarlemmers.

 

Ondanks de moeilijke politieke en  economische omstandigheden in Zimbabwe, wist Mutare in twee stadsdelen 1656 mensen aan het bewegen te krijgen. Het evenement mocht dit jaar niet in de hele stad plaatsvinden maar slechts in twee wijken. Het voelt natuurlijk wel een beetje dubbel om op deze manier van onze zusterstad te winnen, maar de sportleaders uit Mutare gunnen ons de overwinning van harte! "It is good for the spirit in Haarlem that you win this time, but next time Mutare is going to be the winner again!", aldus William Chapuka van MHS (Mutare Haarlem Sportleaders). Zij zijn blij dat jongeren dankzij het sportproject nog steeds afleiding kunnen vinden in sportactiviteiten in de huidige crisis in Zimbabwe.

                       

Sport en ontwikkelingssamenwerking

Sinds 2000 heeft de stedenband Haarlem-Mutare een sportproject opgezet. Er zijn de afgelopen jaren sportfaciliteiten in Mutare aangelegd, en de organisatie MHS (Mutare Haarlem Sportleaders) is opgericht. In dit programma worden werkloze Mutarese jongeren opgeleid om sportactiviteiten voor andere jongeren te organiseren. Het doel van het programma is om deze jongeren een betere toekomst te bieden, als sportleiders hebben zij namelijk een grotere kans op een baan. Ook kunnen zij iets beteken voor hun gemeenschap door middels sportactiviteiten voorlichting te geven over hiv/aids en vrouwen te betrekken bij sportactiviteiten. De stedenband wil met Challenge Day mensen kennis laten maken met sport en ontwikkelingssamenwerking. Het programma werd mede mogelijk gemaakt dooreen financiele bijdrage van NCDO.

www.ncdo.nl