De afgelopen tijd heeft Haarlem een aantal malen te maken gehad met uitingen van intolerantie en geweld. Het "Comité Haarlem blijf(t) tolerant" heeft hierop direct geantwoord met een manifestatie en demonstratie voor een tolerante samenleving op 25 augustus j.l. De redactie van Café Globaal heeft gemeend de lijn door te moeten trekken en de avond het thema "Tolerantie, een verdieping en vervolg op de manifestatie en demonstratie" mee te geven. De avond wordt geopend (hoe kan het ook anders) met het uitspreken van de Houtrede door de Haarlems Stedenmaagd Dolly Bellefleur. Zoals gebruikelijk volgt hierna een gevarieerd programma met elementen die uit het vorig seizoen zo succesvol zijn gebleken.

Peter Holla districtschef van de Politie in Kennemerland, gaat in op de aantallen meldingen van geweld waarbij intolerantie een rol speelt en legt uit hoe de politie daar mee om gaat. De Haarlemse loco- burgemeester Jan Nieuwenburg reageert op het verhaal van Peter Holla.

Jurre Kuyper van AFA (Anti Fascistische Actie) was een van de initiatiefnemer van de manifestatie en demonstratie. Deze groep 'extreem- rechts watchers' onderzoekt de ontwikkeling van extreem rechts in Haarlem. Hierover wordt hij geïnterviewd.

Over tolerantie jegens een heel andere groep, die met een psychiatrische achtergrond, spreekt Rokus Lopik, columnist in het straatjournaal. Jarenlang was hij werkzaam met psychiatrisch patiënten in de VS/ New York en is nu actief bij Roads.

Traditioneel zal een columnist zijn opwachting maken. Ditmaal ontmoet u Misha Kluft, poppenspeler op de Dam in Amsterdam.

Voor de pauze komt stedenmaagd Dolly Bellefleur terug voor het traditionele Café Globaallied. Huisartieste Fredie Kuiper schreef de tekst. In de pauze wordt het korte animatiefilmpje `For the birds´van Pixar getoond.

De poëziebijdrage komt van Franc Knipscheer, van de Haarlemse uitgeverij "In de Knipscheer", die gedichten over tolerantie, onder andere van Mahmoud Darwish, Ernst Jansz, en Chandani zal voordragen. Ook van het publiek wordt een bijdrage gevraagd om aan het programma invulling te geven. Het ADB zal een interactieve identiteitstest met de aanwezigen uitvoeren. Zwaartepunt van het programma ligt in het debat over tolerantie. Het panel Erie Izeboud (COC-Haarlem), Raja Alouani (ZOHOR), Moussa Aynan (PvdA- Haarlem) en Martin Hagen (VVD-Haarlem) zal met elkaar en het publiek in debat gaan.

 

Gezien het aanvangstijdstip en de locatie is er dit keer geen maaltijd maar zal voor een hapje en een drankje worden gezorgd.

 

Wegens Prinsjesdag en de aanwezigheid van Onze Haarlemse Stedenmaagd wordt de dames verzocht een hoed te dragen. Er is een prijs voor de mooiste hoed.

 

Wilt u meer weten over Café Globaal?

Tel: (023) 5423540

www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

www.haarlemtolerant.tk

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer