Partnerbericht

Haagse starters zetten sociaal ondernemen op de kaart

Click Jongeren
Na een intense, maar zeer succesvolle crowdfundcampagne zijn de Haagse starters al weer even op weg met het ondersteunen van initiatieven Click Jongeren, Laakhage en Paviljoen Kobus. Elise, Tineke en Angela ondersteunen Click Jongeren, een stichting die vroegtijdig schoolverlaten tegen gaat op MBO scholen in en rond Den Haag. Door middel van verschillende activiteiten, die ze aanbieden op de scholen, bouwen ze een band op met de jongeren en proberen ze hen op een leuke manier aan school te binden. Naast deze activiteiten doen ze ook huisbezoeken en bellen ze de jongeren op wanneer ze niet op school komen opdagen. Zo proberen ze te achterhalen wat de daadwerkelijke reden van verzuim is, om op deze manier de jongeren te kunnen helpen.

Starter Tineke koos voor dit initiatief, omdat ze de doelgroep van Click Jongeren erg interessant vindt. “Ik denk dat je veel (positieve) invloed kan hebben op de rest van hun leven als je ze op deze leeftijd helpt te zoeken naar wat hun talenten zijn en ze motiveert om te studeren”, vindt ze. Dit is namelijk wat Click Jongeren ook doet. Door de vertrouwensband die ze met de jongeren opbouwen voelen de scholieren zich gewaardeerd en gemotiveerd om te doen waar ze goed in zijn. Met de stichting hopen initiatiefnemers Daisy van der Kraan en Martesano Biliosa bij te dragen aan een toekomst waarbij alle jongeren uit eigen kracht een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

Click Jongeren heeft de starters gevraagd een impactmeting te doen, zodat ze beter in kaart kunnen brengen welke impact Click daadwerkelijk maakt. Elise is erg blij met de keuze voor dit initiatief en dit specifieke vraagstuk. Ze hoopt uit de samenwerking inspiratie voor andere projecten of ondernemingen te halen en daarnaast nieuwe kennis over impact metingen op te doen. “Het is een uitdagende opdracht in een hele andere omgeving dan wij gewend zijn”, vertelt ze. “Het is erg lastig om kwalitatieve resultaten om te zetten in een kwantitatieve analyse”. Gelukkig ontbreekt het de dames niet aan een boel lol en gezelligheid. Want plezier, dat hoort er natuurlijk ook bij!

Het leukste aan het werken aan dit initiatief vindt Angela dat ze haar vakkennis op het gebied van onderzoek op een hele nieuwe manier kan gaan toepassen. “Ik leer erg veel en help hiermee Click om de jongeren te helpen, een win-win-win situatie dus!”. Tijdens de eindviering aan het einde van het trainingstraject hopen de starters de resultaten van het afgelopen schooljaar te kunnen presenteren. Daarnaast hopen ze Click een advies te kunnen opleveren, namelijk hoe Click Jongeren haar data het best kan documenteren om in de komende jaren de impactmeting te kunnen herhalen en te verbeteren.

Het Starters4Communities trainingsprogramma
Het trainingsprogramma van Starters4Communities duurt zo’n 5 maanden en door middel van een persoonlijke coach is er genoeg ruimte om te werken aan de eigen ambities en doelen van de starters. Naast het ondersteunen van de maatschappelijke initiatieven leren de starters veel van de workshops die S4C aanbiedt, als financiering, Business Model Canvas, lean innoveren en personal branding. Ook leren de deelnemers veel van elkaar. Het samenwerken met jonge mensen vanuit allerlei verschillende studie achtergronden en culturele achtergronden werpt zeker zijn vruchten af.

Wil jij ook sociaal ondernemen?
In september zal er weer een nieuwe lichting starters ondergedompeld worden in de wereld van het sociaal ondernemerschap. Stel dat jouw hartje hier sneller van gaat kloppen en je meer wilt weten over het Starters4Communities trainingsprogramma in Den Haag dan kun je je inschrijven voor de oriëntatie avond van 3 juli. Hier vertellen coördinatoren Jet en Lizette je alles over het programma en kan je alvast sfeer komen proeven. Meer informatie vind je op de website van Starters4Communities. Via de knop Den Haag geef je je gegevens door en krijg je de kans om eventuele vragen stellen. Ook kan je altijd mailen naar lizette@starters4communities.nl