Partnerbericht

Guerrilla Gardeners wint de VHG Groenprijs

Guerrilla gardening: tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin. Uit de meer dan 500 inzendingen voor Duurzame Dinsdag was Guerrilla Gardening een van 6 winnaars! Het initiatief ontving de ‘VHG Groenprijs’, een mooie steun om nog meer mensen te inspireren om te tuinieren in de openbare ruimte.

Je ziet het op steeds meer plekken: de kale ruimte rond een boom of een ‘loos’ hoekje bij een heg is veranderd in een kleurige tuin. Het werk van mensen die zelf de schep in handen hebben genomen om hun wijk te vergroenen. Zij zijn bezig met ‘Guerrilla Gardening’: tuinieren buiten de grenzen van de eigen tuin.

Jenny: „we willen mensen inspireren om de schep op te pakken en hun eigen buurt te veranderen in een bloemenzee.“

GuerrillaGardeners.nl ondersteunt dit met concrete tips, inspiratie, acties en materialen. Via social media, mails en blogs is er contact met enthousiastelingen in het hele land. De initiatiefnemer en aanjager van Guerrilla Gardeners is ‘Jenny’. Daarnaast bestaat de kerngroep uit enkele dames met een hart voor groen. Samen zijn ze bezig met de uitbouw van GuerrillaGardeners.nl. Jenny: „we willen mensen inspireren om de schep op te pakken en hun eigen buurt te veranderen in een bloemenzee.“

Duurzame Dinsdag is een bijzondere dag in september waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, nam een koffer in ontvangst met voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Dit jaar waren er maar liefst 522 aanmeldingen van initiatieven.

Tijdens Duurzame Dinsdag zijn er ook prijzen voor de ingediende initiatieven. Drie hiervan waren genomineerd voor de VHG Groenprijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien. Genomineerd waren ‘Het Groene Loket’, ‘Green City Watch’ en ‘Guerrilla Gardeners’. De laatste werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. De winnaar van de VHG Groenprijs ontvangt een wisseltrofee en een bedrag van € 1000,-.

Egbert Roozen: "Dat kan iets heel kleins zijn zoals stokrozen zaaien, een boomspiegel beplanten of bollen planten."

De ‘VHG Groenprijs’ is zeer welkom om te helpen met het aanjagen van Guerrilla Gardening. “Met deze prijs kunnen we onze bekendheid een flinke impuls geven”, stelt mede-initiatiefneemster Mariëlle Stegeman uit Utrecht. “We kunnen er bijvoorbeeld bloemenzaadjes van kopen die we kunnen weggeven aan mensen die willen ‘Guerrilla Gardenen’.”

VHG-directeur Egbert Roozen is blij met alle drie de nominaties: “Het zijn stuk voor stuk projecten waar VHG iets mee kan. Het aardige van de Guerrilla Gardeners is dat het gaat om buurtinitiatieven waar iedereen aan mee kan doen. Dat kan iets heel kleins zijn zoals stokrozen zaaien, een boomspiegel beplanten of bollen planten. Daar zitten naar ons idee ‘haakjes’ om iets met bewoners te doen en de gemeente en daar ook de groenprofessional bij te betrekken. Dat gaan we samen uitwerken.”