Wie zich inzet voor werkenden, en vooral ook vrouwen loopt veel gevaar in Guatemala. Het geweld is de laatste maanden sterk toegenomen. De regering laat na de schuldigen te veroordelen. Vakbondsorganisaties wereldwijd vragen aandacht voor het geweld tegen werkenden en proberen op allerlei manieren de druk op de regering van Guatemala op te voeren om een eind te maken aan de straffeloosheid.

Beide vrouwen werden vermoord op 21 juli. Dezelfde dag begon wereldvakbondsorganisatie ITUC in Guatemala een conferentie om de vakbonden in Guatemala te steunen in hun strijd tegen de straffeloosheid.

Op de conferentie is een verklaring aangenomen waarin is vastgelegd wat er nodig is om de golf van geweld te stoppen en waarin de regering wordt opgeroepen
•    de fundamentele rechten van werkenden te waarborgen
     (zoals het recht om een vakbond op te richten en daar lid van te worden)
•    het recht op leven te respecteren
•    een eind te maken aan de straffeloosheid
•    een eind te maken aan de femicide (golf van moorden op vrouwen), die Guatemala teistert
•    het functioneren van de rechtspraak te verbeteren

De conferentie is ook gehouden met het oog op de verkiezingen komende maand, in de verwachting dat de regering beducht is voor negatieve publiciteit en bereid is de werkende bevolking tegemoet te komen.

CNV Internationaal steunt in Guatemala het moeilijke werk van vakbondsorganisatie CGTG. Vakbondsorganisaties kunnen nauwelijks functioneren in Guatemala. Door samen te werken met andere maatschappelijke organisaties in de MISG probeert de CGTG sterker te staan. Bij een recent bezoek van CNV Internationaal  is er ook een ontmoeting geweest met de maquila-organisatie waar de vermoorde Maria Santos Mejia deel van uitmaakte.

Wat kunt u doen?

U kunt de werkenden in Guatemala ook helpen! Teken hier de petitie. Duizenden gingen u voor!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer