Partnerbericht

Goede zorg voor 65.000 Keniaanse vrouwen dankzij mobiele revolutie

Voor te veel mensen in Afrika is gezondheidszorg een luxe. Laat staan goede zorg. Tegelijkertijd is er ook veel vooruitgang. De opkomst van de mobiele telefoon heeft tot een ongekende revolutie geleid. Amref Flying Doctors en PharmAccess werken samen aan i-PUSH (Innovative Partnership for Universal Sustainable Healthcare): goede zorg direct beschikbaar voor vrouwen en hun gezinnen via hun mobiele telefoon.

Veelbelovende resultaten

Op dit moment zijn er al meer dan 35.000 vrouwen die een zorgverzekering afgesloten hebben voor henzelf en hun gezinnen. In totaal profiteren hier nu 110.000 mensen van. Met de verzekering kunnen zij meteen naar een ziekenhuis in de buurt, zonder eerst te moeten sparen voor de doktersrekening. Lokale zorgverleners, waarvan er inmiddels al ruim 2.000 zijn opgeleid, geven de gezinnen bovendien voorlichting, behandelen veel voorkomende ziektes en sturen mensen door naar een ziekenhuis als dat nodig is.

Faith (22): “Ik raad nu iedere moeder aan zich te verzekeren”

Faith Atolwa zag allereerst weinig in de zorgverzekering. “Ik zag de voordelen niet”, bekent de jonge moeder terwijl ze borstvoeding geeft aan haar zes maanden oude dochtertje.

Enkele maanden later bevalt Faith van haar dochter Tamara, maar dit gaat niet zoals gepland. “Mijn dochter moest met een spoedkeizersnede worden gehaald”, vertelt de jonge moeder. Gelukkig verliep de operatie voorspoedig en verkeren zowel moeder als dochter in goede gezondheid. Maar Faith zit nu wel opgezadeld met een ziekenhuisrekening van 30.000 Keniaanse Shilling (266 euro). “Ik heb geen idee hoe ik die ga betalen. Ik heb al bij allerlei vrienden en familie aangeklopt en zo al een deel kunnen afbetalen. Maar ik zou willen dat ik destijds direct voor 250 shilling (2,21 euro) per maand had verzekerd. Dan had ik nu al die zorgen niet gehad.”

Na de keizersnede is Faith zo snel mogelijk naar haar lokale zorgverlener gegaan om zich alsnog te verzekeren. “Onlangs werd mijn dochtertje ziek en in de kliniek waren nu alle kosten gedekt. Dit was ontzettend fijn”, bevestigt Faith. “Ik raad nu dan ook iedere moeder aan om zich zo snel mogelijk te verzekeren. Want ieder moment kun je de dekking nodig hebben.”

Meer impact

Amref Flying Doctors en PharmAccess hebben een prachtig extra bedrag van 1,75 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij ontvangen.

Hiermee kunnen de organisaties nog veel meer vrouwen en hun gezinnen bereiken. Het doel is om nog 30.000 vrouwen van een zorgverzekering te voorzien, het zorgstelsel in Kenia verder te versterken en om te onderzoeken hoe mensen naar draagkracht kunnen betalen voor zorg. Hiervoor wordt een digitale poverty mapping tool ontwikkeld, die in de toekomst door de overheid gebruikt kan worden.

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij: “In 2015 heeft de Postcode Loterij vanuit het Droomfonds het project ‘i-PUSH’ mogelijk gemaakt om de gezondheidszorg in Kenia te verbeteren. Het project is al succesvol gebleken: sinds de start in 2016 hebben maar liefst 35.000 vrouwen en hun gezinnen een zorgverzekering. Wij zijn blij dat Amref Flying Doctors en PharmAccess met deze extra bijdrage nog meer impact kunnen maken en het zorgsysteem in Kenia blijvend te kunnen versterken.”